eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Bravúrral kezdett a kolozsvári csapat a Bajnokok Ligájában

A kolozsvári CFR Cluj bravúros eredménnyel kezdte Bajnokok Ligája szereplését. Az erdélyi csapat 2-1-re győzött a Roma vendégeként a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A ciprusi Anorthoszisz gól nélküli döntetlent harcolt ki Brémában. Sergio Agüero szerezte a sorozat első gólját.

 Rafa Beníteznek tényleg mániája a rotálás. Ha valaki, ő biztosan nem hallott még a "Győztes csapaton ne változtass!" elvről. A Liverpool menedzsere öt helyen is megváltoztatta a szombaton a Manchester United ellen győztes kezdő csapatát, pályára küldte Dossenát, Lucas Leivát, Babelt, s természetesen Fernando Torrest és Steven Gerrardot.

Kimaradt így, például, Robbie Keane, aki kifejezetten a BL-szereplés reményében szerződött az Anfield Roadra. Eleinte úgy festett, nem vált be Rafa ötlete. A Marseille jól kezdett, sőt vezetést szerzett. Érdemes kiemelni: a gólt Lorik Cana szerezte. A koszovói születésű futballista lesz várhatóan a magyar válogatott következő vb-selejtezőjén az ellenfél, az albán csapat kapitánya.

A Pool nagyon nekidurálta magát a folytatásban, s Steven Gerrard kiegyenlített, majd büntetőből a vezetést is megszerezte. A második az 55. Bajnokok Ligája-mérkőzésén a tizennegyedik gólja volt már, messze a legeredményesebb aktív Liverpool-futballista. Rafa Benítzenek meg a 99. nemzetközi kupatalálkozója volt a mostani.

A csoport (a D jelű) másik mérkőzésén született az idei BL-sorozat első gólja: Sergio "Kun" Agüero lőtte. Aztán az argentin csatár még az első félidőben vágott még egyet, s ezzel az Atlético gyakorlatilag már az első félidőben megnyerte a mérkőzést. A harmadik gólt a portugál Maniche lőtte. A csoport két legnagyobb esélyese idegenben is nyerni tudott, s ez nagyjából kijelöli a folytatás történetét is. Óriási meglepetés lenne, ha ebből a csoportból nem a Liverpool és az Atlético menne tovább!

Visszafelé haladva az abécé rendben a C csoport következik: ott a Barcelona "szűk" győzelmet aratott a lisszaboni Sporting ellen. Az első félidőben a csatárok helyett a védő, a mexikói Rafa Márquez mentette meg a katalán csapatot góljával.

A második játékrészben Samuel Eto'o is meglőtte a magáét - igaz, "csak" Tonel kezezése után, büntetőből. Ebben az idényben a Nou Campban, a BL-meccseken megy neki igazán: a Wisla elleni selejtezőn is lőtt kettőt. Tonel később javított: szabadrúgásból a Barcelona kapujába csavarta a labdát. Más kérdés, hogy a végén még Xavi is lőtt egy gólt.

Ismerve az FC Basel korábbi hazai BL-mérlegét, meglepetés, hogy a donyecki Sahtar ilyen simán tudott nyerni Svájcban. Az ukrán klub soraiban elsősorban a brazilok tündököltek: az első félidőben Fernandinho és Jadson is gólt szerzett. A Basel a 90. percben szépített Abraham révén.

A B csoportban esett a legkevesebb gól, s született az egyik legnagyobb meglepetés. Az Inter az AS Romától vett brazil "dzsóker", Amantino Mancini, s honfitársa, a nagy visszatérő, Adriano góljával nyerni tudott Athénben a Panathinaikosz ellen. A szenzáció azonban nem ez, hanem, hogy a ciprusi Anorthoszisz kibekkelte a 90 percet a Werder Bremen otthonában. Anélkül, hogy bárkit is ijesztgetnénk: a ciprusiak kapusa egyben a Budapestre készülő albán válogatott hálóőre is: Arian Beqaj.

A végére maradt az A csoport. A Stamford Bridge-en a Chelsea a simánál is simább győzelmet aratott a Bordeaux ellen. Frank Lampard volt a mezőny legjobbja: az első gólt ő rúgta José Bosingwa beadásából, a másodiknál az ő szöglete után szerzett gólt Joe Cole, a harmadiknál gólpasszt adott Florent Maloudának.

S már nem is emlegetjük, hogy a hajrában újabb remek beadása után az előrehúzódott Ricardo Carvalho a lécre fejelte a labdát! Kész csoda, hogy a 90. percben, Nicolas Anelka góljában nem vállalt szerepet. (Belletti lövését Ramé kapus még kiütötte, aztán Anelka közelről befejezte az akciót.)

Minden kétséget kizáróan a legnagyobb meglepetés a római Olimpiai Stadionban született. A kolozsvári CFR Cluj legyőzte az olasz bajnokság 2007-2008-as idényének második helyezettjét. Totti csak a cserék közé tudott leülni, de ez eleinte nem volt még nagy baj, Christian Panucci sokadik fontos gólja előnyhöz juttatta a sárga-bordókat.

Ám aztán következett a román bajnok: az argentin Juan Culio két góljával fordított. Az egykori Inter-játékos, Sixto Peralta még a kapufát is eltalálta, már 2-1 után. A kolozsvári vasutasoknál román volt a kapus, de rajta kívül csak két kezdő és egy mezőnyjátékos. Játszott ellenben három argentin és két portugál.

A csoport
Chelsea-Bordeaux 4-0
AS Roma-CFR Cluj 1-2

B csoport
Panathinaikosz-Inter 0-2
Werder Bremen-Anorthoszisz 0-0

C csoport
Basel-Sahtar 1-2
Barcelona-Sporting 3-1

D csoport

PSV-Atlético 0-3
Marseille-Liverpool 1-2

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 19. 21:46
×
×
×
×