eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Valóban nemzeti sport-e a "kritikus helyzetben lévő" vízilabda?

Magyarországon a szurkolók csak a sikereket nézik, azt viszont nem, hogy milyen út vezet a teljesítményhez - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának egyetemi tanára. Földesiné Szabó Gyöngyi szerint az olimpiai sikerek ellenére sem adottak a feltételek a vízilabdában, csak a lelkesedés, az edzők szorgalma viszi előre a sportágat, miközben az Egyesült Államokban Magyarország nemzeti sportjának tartják a pólót. Szabados Gábor sportközgazdász pedig úgy vélekedett: a vízilabdázók elismertsége jónak mondható Magyarországon, de ez csak az élsportolókra vonatkozik, mert a sportágnak nincs tömegbázisa.

A vízilabda valóban nemzeti sportnak számít Magyarországon, mert ez a legsikeresebb csapatsportág, de a hagyományokat tekintve sokáig a labdarúgás töltötte be ezt a szerepet - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának egyetemi tanára.

Amerikai sportolók szerint ugyanis a póló nemzeti sport Magyarországon, ezért is nyert Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata sorozatban három olimpiát. Földesiné Szabó Gyöngyi hozzátette: a sikereknek köszönhetően lassan a vízilabda népszerűbb lesz a labdarúgásnál is, a korábbihoz képest kevesebben néznek futballmeccseket és többen vízilabdát.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta: a magyar szurkolók a sikereket várják, de az öröm kérészéletű. Csak a teljesítményt nézik, az ahhoz vezető utat kevésbé - tette hozzá.

Nincs reális alapja összehasonlítani egy amerikai és egy magyar sztársportoló elismertségét, hiszen teljesen más lehetőségei vannak egy versenyzőnek az Egyesült Államokban- emelte ki Földesiné Szabó Gyöngyi, aki szerint azok a feltételek, amelyek egy tengerentúli sztársportolónak rendelkezésre állnak, itthon nincsenek meg egyik sportágban sem.

Az állam nem támogathat minden sportágat

Szelektálni kellene, hogy melyek azok a sportágak, amelyeket valóban kiemelten támogat az állam, és melyek azok, amelyekhez csak létesítményeket biztosít - vélekedett az egyetemi tanár. Hozzátette: azt nem lehet elvárni a jelenlegi gazdasági körülmények között, hogy az állam minden sportágat kiemelten támogasson.

A vízilabdát a lelkesedés tartja össze, ezt pedig nem lehet anyagiakban kifejezni - hangsúlyozta Földesiné Szabó Gyöngyi. Kifejtette: jobban oda kell figyelni az utánpótlásra, hiszen aki nem akar élversenyző lenni, annak nincs lehetősége sportolni, hacsak nem finanszírozza saját maga ezt a tevékenységet, és az amatőr vízilabdasportra sincs lehetőség olyan mértékben, amekkora igény lenne rá.

Nincsenek létesítmények, kevés az edző, vagyis kritikus a helyzet, hiszen az olimpia után sem tudjuk kihasználni a lehetőséget, hogy a siker népszerűsíthetné a vízilabdát - mondta az egyetemi tanár, aki szerint elég csak arra gondolni, hány olyan város van, ahol nincs fedett uszoda.

Földesiné Szabó Gyöngyi úgy vélekedett, a gazdasági szférának kellene aktívabbnak lenni a sportban, míg közpénzből a tömegsport feltételeit kellene javítani. Emellett fontos lenne, hogy azokat az edzőket, szakembereket kiemelten megfizessék, akik elkötelezettségből itthon dolgoznak.Az Észak-Amerikában népszerű sportágak bajnokságainak meccseit több tízezres tömegek nézik, ám ez nem jellemző Magyarországon, bármennyire is nemzeti sport a vízilabda - mondta az InfoRádiónak Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a pólómeccsek látogatottsága alacsony - a kiemelt meccsektől eltekintve.

A sportközgazdász hangsúlyozta: a vízilabdának magas a presztízse Magyarországon, ezt jelzi, hogy sok a szponzor, és egy vízilabdázó a sportág népszerűsége miatt elismertebb, mint egy focista.

A póló jobb helyzetben van több más olimpiai sportágnál, amely csak négyévente kerül az érdeklődés középpontjába - tette hozzá.

Szabados Gábor úgy vélekedett: az olimpiai sikereknek is köszönhetően javultak a vízilabda feltételei és körülmények is, még ha nem is látványosan, az élcsapatok működése pedig biztosított. Sokan kezdenek el pólózni, de nincs olyan tömegbázisa a sportágnak, amekkorára szükség lenne - közölte.

Sok új uszodára lenne szükség, mert a mostani létesítményrendszer az utánpótlást nem tudja befogadni - mondta a sportközgazdász.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Allan Lichtman amerikai történelemprofesszor azzal vált ismertté az elmúlt évtizedek során, hogy az 1984-es elnökválasztás óta megszakítás és (szinte) hiba nélkül jósolta meg, ki lesz a Fehér Ház következő elfoglalója. A YouTube-on influencerbabérokra törő, tévécsatornákon is gyakran vendégeskedő egyetemi tanár 13 „kulcsot” határozott meg évekkel ezelőtt, melyek szerinte eldöntik, kinek az oldalára billen a szavazattöbbség a választás napján. Ám Lichtman jóslatai és nyilatkozatai – többek közt arról, hogy Joe Bidennek nem kellett volna visszalépnie, és hogy Donald Trump vagy Kamala Harris fog nyerni idén – nem mindenkit hagytak nyugodni, különösképp a saját statisztikai modelljeivel elhíresült Nate Silvert.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×