eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tihanyi: Túlzottak a magyar olimpikonokkal szembeni elvárások

Túlzottak a magyar olimpiai csapattal szembeni elvárások - véli a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja. Tihanyi József szerint ugyan nem egyedül a sport szűkös pénzügyi lehetőségeivel magyarázható a versenyzők gyengébb teljesítménye, mégis, az állami finanszírozási kérdéseket meg kell oldani.

A statisztikák szerint 1948 óta az olimpiákon kiadott érmek mind kisebb hányadát szerzik meg a magyar sportolók, és az elnyert érmek száma is folyamatosan csökken - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja.

Tihanyi József szerint lehetséges lett volna jobb eredményt elérni Pekingben, ám az előzetesen várt hat arany-, hat ezüst- és hat bronzérmet semmiképp sem tudták volna megszerezni az olimpikonjaink.

Ennek egyik oka, hogy egyre nő a résztvevő, valamint az éremszerző országok száma; emiatt az egyes nemzetekre eső érmek száma is fokozatosan csökken - magyarázta a dékán, aki szerint a magyarok pekingi szereplése "valahol a realitások körül mozog", kis szerencsével azonban lehetett volna sikeresebb.

A szakértő arra is rámutat: a magyar olimpikonokkal szemben túlzottak az elvárások. "Ha meg akarjuk tartani az évtizedek alatt elfoglalt szerepünket az olimpiai játékokon, akkor többet kell rá költeni és másképpen kell viszonyulni ehhez a társadalmilag nagyon fontos eseményhez" - hangsúlyozta Tihanyi József.

"Sokan felvetik, minek ennyi pénzt fordítani az élsportra. A sportnak, az olimpiai győzelmeknek, a magyar csapat szereplésének van egy másik oldala, amely a nemzet lelki, és mondhatnánk, a fizikai életminőségére is jelentős hatással van" - fogalmazott a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×