INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

"Korábban a magyarok karjai között meghaltak az ellenfelek"

Infostart / InfoRádió

A birkózásban ezüstérmet szerző Fodor Zoltánnak a korábbi meccseihez hasonlóan bátrabban kellett volna birkóznia a pekingi döntőben - vélekedett Szekeres István, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja. Hozzátette: hamarosan módosíthatják a szabályokat, hogy ne a sorsolás, hanem az állóképesség döntsön.

Az aranyérem azon múlt, hogy Fodor Zoltán nem ugyanúgy birkózott a döntőben, mint a nap folyamán korábban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja. Szekeres István kiemelte: az FTC 23 éves sportolója a fináléig vezető meccseken bátran elindította az akciókat, a döntőben viszont nem kezdeményezett.

Fodor Zoltán két könnyebb ellenfél után egy bravúrral, a török világ- és Európa-bajnok Nazmin Avluka legyőzésével a döntőig menetelt - foglalta össze Szekeres István. Hozzátette: szerencséje is volt, mert a sorsolás alapján nyerhetett volna a fináléban, ugyanakkor olasz ellenfele, Andrea Minguzzi élete nagy formájában birkózott, elképesztő győzelmeket aratott már korábban is.

Fodor Zoltán tehetséges sportoló, a kiváló magyar birkózók közé tartozik, még számos nagy sikert elérhet - mondta az elnökségi tag. Tavaly tavasszal a szintén olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor nem tudta legyőzni, dühbe gurult, és megpofozta az FTC sportolóját - tette hozzá.

Apja is birkózó volt

Szekeres István szólt arról is, hogy Fodor eddigi legnagyobb eredménye egy ifjúsági Európa-bajnoki cím volt, de az olimpia előtt hónapokig sérüléssel küzdött, így kétséges volt a jó szereplése Pekingben. Édesapja is birkózó volt, és nagy szerepet játszott Fodor sikereiben, emellett sokat köszönhet ferencvárosi edzőinek, Széles Józsefnek és az 1988-ban aranyérmes Sike Andrásnak - fejtette ki az elnökségi tag.

Fodor Zoltán ezüstérme a nap meglepetése, ám Deák Bárdos Mihály korai kiesése a negatív szenzáció. Szekeres István szerint a Vasas sportolójának szereplése miatt a szabályváltozás okolható, ugyanis a súlyhatár 120 kg-ra való levitelével 14-15 kilót kellett leadni a versenyek előtt.
A magyar hagyományok ellen

A szabályváltozás ellene hatott a nagy magyar birkózó hagyományoknak, ugyanis korábban a rendkívüli állóképességre építve a magyarok karjai között meghaltak az ellenfelek - emelte ki az elnökségi tag. Hozzátette: az új szabály elvette ennek az előnyeit, hiszen egy percnyi állóbirkózást egy közepes képességű sportoló is ki tud védekezni.

A sorsolás és a kedvezményezetti helyzet bevezetésével az volt a cél, hogy ne a bírók döntsenek egy intéssel a győztesről - mondta Szekeres István, aki szerint a sorsolás a birkózásban csak annyira igazságos, mint a futballban a büntetőpárbaj a meccs végén.

Dolgoznak a módosításon

Már a szabály módosításán dolgoznak, ugyanis kiderült, hogy az nem életképes - hangsúlyozta. Az elnökségi tag tudatta: Budapesten ülésezett tavasszal egy szakmai bizottság, amely az olimpiai kongresszus elé terjesztette a módosítási javaslatokat.

Várhatóan úgy módosulnak a szabályok, hogy öt percig fog tartani a birkózómeccs. Két perc álló birkózás lesz, ezt követően eldöntik valamilyen módon, hogy először melyik fél menjen le térdelő helyzetbe, fél perccel később pedig a másiknak kell parter helyzetbe menni, majd ismét két perc állóbirkózás következik. Az elképzelés lényege, hogy ne a sorsolás legyen a döntő - mondta Szekeres István.

A Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja szerint, ha életbe lépnek a változtatások, az ismét visszahozhatja Deák Bárdos Mihály idejét, ismét érvényesülhet az állóképesség.

Hanganyag: Szabó Gergõ

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018