eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Schmitt: keresztényi gesztus a büntetését letöltő Fazekas indítása Pekingben

Letöltötte büntetését Fazekas Róbert diszkoszvető, ezért indulhat a pekingi olimpián - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A sportolót az athéni olimpián büntették meg doppingvétség miatt. Schmitt Pál bizakodó a pekingi levegő minőségének javulásával kapcsolatban is.

Úgy döntött a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy indulhat az olimpián Fazekas Róbert diszkoszvető. Ezután visszalépett az egyik főtámogató, erre válaszul pedig a sportoló városának főpolgármestere azt mondta, bojkottálják a szolgáltatót.

Schmitt Pál, az InfoRádió Aréna című műsorának vendége azt szeretné, ha lecsillapodnának a kedélyek. Elmondása szerint Fazekas Róbert azért indulhat, mert letöltötte a büntetését, és neki ez a fő foglalkozása. Élete csúcsformájában függesztették föl két évre, és elvették az aranyérmét is az athéni olimpia után. Most viszont, mint a tékozló fiú, visszatérhet a családba - fejtette ki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Schmitt Pál rámutatott, a társadalomban is így van ez, ha valaki letölti a rá rótt büntetést, vissza kell tudnia térni. A dilemma az volt - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja -, hogy büntessük-e meg még egyszer azért, mert doppingolt az athéni olimpián, vagy azt mondjuk, hogy mutassa meg, tiszta eszközökkel, becsületes játékkal is tud kvalifikálni.

Megdobta a szintet, nekem pedig a törvény szerint kell eljárnom - jelentette ki az egykori olimpikon, aki kikérte a NOB és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, valamint a doppingellenes világszervezet, a WADA véleményét is, és mindegyikük Fazekas indulása mellett tette le a voksát.

A bizottság egy tagja, Kamuti Jenő korábban azt mondta, nem volna szerencsés Fazekas Róbert indulása. Egymást győzködtük, még az alelnököket is fölhívtam, érdeklődtem a MOB etikai bizottságánál is - vázolta a döntés hátterét Schmitt Pál.

Nem volt könnyű döntés, hiszen mindenféleképpen kritikát kapunk - vélte. A döntés szerinte keresztényi gesztus: ha valaki lerótta büntetését, annak igenis bűnbocsánat jár.

Kimehetnek a városba a sportolók

Schmitt Pál emlékeztetett, ő vezeti a Nemzetközi Olimpiai Bizottság környezetvédelmi bizottságát, tizenkét éve, megalakulása óta, és ő kezdeményezte annak létrehozását is. Amikor Peking megkapta a rendezési jogot, a kínaiak azt mondták, ez az emberek, az új tecnológia és a természet olimpiája lesz. Õk tudták, hogy mire vállalkoznak - tette hozzá.

A sportdiplomata kifejtette, a kínaiak milliárdokat költöttek a város csatornázására, ivóvízzel való ellátására, zöldterületek létrehozására, a szennyezettség felszámolására.

Óriási a terhelés a városon, hisz 15 százalékos a növekedés - vázolta Schmitt Pál. Ez óriási nyomás a természeten. Megállt a szél a városban, mert annyi házat építettek, hogy nincs légmozgás. A MOB elnöke hozzátette, egy 18 milliós megapoliszban pedig eleve gyengébb a levegő minősége, mint máshol.

Tehát van probléma, de ma is beszéltem a csapatvezetővel, Molnár Zoltánnal, aki azt mondta, most derültebb a pekingi ég, mint korábban - nyilatkozta a sportszakember. Megjegyezte, a maratont például reggel 7 óra körül fogják rendezni, és olyan útvonalon vezetik, ahol egyáltalán nem lesz forgalom.

Maga az olimpiai falu egy elvarázsolt sziget, ott mindenki jól érzi magát, ott egyformán néz egymásra a 10500 sportoló - mondta a NOB magyar tagja. Ez szerinte soha vissza nem térő élmény az életükben, de szavai szerint mindenki nyugodtan kimehet a városba is.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×