eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Kamuti: Ne lehessen olimpikon, aki szégyent hozott a hazájára!

A Nemzetközi Fair Play Bizottság szerint nem kellene olyan versenyzőket indítani az olimpián, akik doppingvétség elkövetésével szégyen hoztak magukra, az országukra és a sportra - mondta az InfoRádiónak a testület elnöke, miután Fazekas Róbert diszkoszvető elérte a részvételhez szükséges szintet, és ha a MOB úgy dönt, akkor indulhat is a pekingi viadalon. Kamuti Jenő hozzátette: rossz példa a fiatal olimpikonok számára, hogy adott esetben egy doppingvétséget elkövető sportoló is lehetőséget kaphat az ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság szerint nem kellene engedni, hogy olyan versenyzők indulhassanak az olimpián, akik doppingvétség elkövetésével szégyen hoztak saját magukra, az országukra és a sportra - mondta az InfoRádiónak a testület elnöke, Kamuti Jenő annak kapcsán, hogy az athéni játékokon szerzett aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert diszkoszvető elérte a részvételhez szükséges szintet, és ha a MOB úgy dönt, akkor indulhat Pekingben.

A MOB közgyűlése nem döntött arról, hogy az egyszer doppingvétségen ért, és emiatt eltiltott sportolók ne indulhassanak az olimpián, de az erkölcs más dolog - emelte ki.

A MOB főtitkári posztját is betöltő Kamuti Jenő szerint nem szerencsés dolog, hogy a fiatal sportolók ilyen, általa csak rossznak nevezett példákat látnak maguk előtt, ugyanakkor a jelenlegi szabályok lehetővé teszik az eltiltásukat letöltő versenyzők részvételét az olimpián. Hozzátette azt is, hogy a jog szerint nem lehet valakit ugyanazért a vétségért kétszer büntetni.

A Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is változtat az eddig szabályokon, így, ha egy sportoló bármilyen doppingvétséget elkövet a pekingi játékokon, akkor a 2012-es londoni olimpián biztosan nem vehet részt - mondta Kamuti Jenő. A tiltás azonban csak az ötkarikás játékokra vonatkozik, vagyis az eltiltás leteltével más világversenyen rajthoz állhatnak a doppingvétségen ért versenyzők.

Külföldi példák

Volt már rá példa korábban is, hogy doppingügyekbe keveredett sportolók újra részt vehettek az ötkarikás játékokon. A külföldi helyzet sem egyértelmű a kérdésben, vannak példák a szigorúságra és az engedékenységre egyaránt.

Nagy-Britanniában egészen a bíróságig került Dwain Chambers ügye, aki 2003-ban doppingolással lebukott, majd kétéves eltiltását letöltve az olimpiai válogatót megnyerte, de a Brit Olimpiai Bizottság nem engedte indulni. A szigetországban ugyanis hatályos az a rendelet, amely szerint minden lebukott sportolót megfosztanak a későbbi olimpiai szerepléstől. A bíróság is az ötkarikás szervezetnek adott igazat, így Chambers nem indul Pekingben.

Görögországban ugyanakkor engedélyezték a 2004-es athéni doppingbotrány után eltiltott Ekaterini Tanu nevezését. A sprinter a hazai rendezésű olimpia egyik esélyese volt, de nem indulhatott el a viadalon, mert nem jelent meg több doppingvizsgálaton.

Kétéves eltiltást kapott, majd idén júliusban teljesítette az olimpiai szintet, így a Görög Atlétikai Szövetség nevezte az olimpiára. Tanu részvételéhez még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának jóváhagyása is kell, a testület augusztus 2-3-án dönt az ügyben.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×