eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Felbecsülhetetlen az U19-es válogatott sikerének értéke"

Jelenleg a magyar labdarúgás egyetlen lehetősége, hogy minél több, jól futballozó fiatal játékost ad el külföldi csapatoknak - véli Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: az akadémiai rendszer ehhez megfelelő keretet biztosít.

Nagyon egyértelmű trend a világ labdarúgásában, hogy a klubok fiatal, tehetséges játékosokat igazolnak a kiforrott, érett futballisták helyett - fogalmazott Szabados Gábor.

A sportközgazdász szerint Európában minden régiónak, minden országnak megvan a maga szerepe. Anglia, Spanyolország és Olaszország játékos-importőr, ezekben a legnagyobb klubok egymás után igazolnak külföldi futballistákat. A periférián elhelyezkedő országok ugyanakkor játékos-exportőrök.

Ilyenek a skandináv és a volt szocialista országok is, innen a legjobbak rendre a tehetősebb klubokhoz vándorolnak. Ez egy olyan folyamat, ami elől elmenekülni nem lehet. Vannak ugyan új belépők az importőrök közé, mint Oroszország és Ukrajna, de a magyar kluboknak nincsen olyan gazdasági ereje, amely megfordítaná a trendet - tette hozzá.

Szabados Gábor hangsúlyozta, hogy ez a folyamat a képzett, tehetséges játékosokra értendő, hiszen a magyar labdarúgásban is megvan a légiósok helye, ezek a külföldi játékosok viszont többnyire semmivel nem jobbak az itthoniaknál.

Ha már a trendet megfordítani nem tudjuk, akkor arra kell felkészülnünk, hogy ebből a szerepből a lehető legtöbbet hozzuk ki - fogalmazott a sportközgazdász, aki szerint a labdarúgó-akadémiák megfelelnek ennek a célnak az anyagi és a szakmai szempontokat figyelembe véve egyaránt.

A magyar U19-es válogatott Európa-bajnoki sikerei mindkét oldalról igen kedvezőek, Sisa Tibor szövetségi edző csapata bejutott a csehországi korosztályos kontinenstorna elődöntőjébe.

Egyelőre felbecsülhetetlen, hogy az együttes eredményei mennyit javítanak majd a játékosok eladhatóságán, de biztosan nagyon sokat - jegyezte meg a Honvéd sajtófőnöki posztját is betöltő Szabados Gábor az InfoRádióban.

Arról is beszélt, hogy az akadémiai rendszer éppen azért lehet jó, mert a fiatalokat 18-19 éves korukra olyan fizikai és mentális állapotba hozzák, ami alapján megállhatják a helyüket külföldön profi körülmények között.

A korábbi utánpótlás-képzés erre a célra még nem volt megfelelő - fűzte hozzá a sportközgazdász.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×