eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rosszul jár az az olimpikon, akit nem találnak meg a doppingellenőrök

Az olimpia előtt egy hónappal hetente már csaknem 100 mintát vesznek le a Pekingbe készülő magyar sportolóktól a doppingellenőrök - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A magyar állam az olimpia évére 1300 mintavételt rendelt meg, de minden egyes olimpikont legalább négyszer kell megvizsgálni idén. Eddig nagyjából 1000 ellenőrzést végeztek el az illetékesek - mondta a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője.

Tiszeker Ágnes hozzátette: a versenyidőszak előtt 48 órával a kiemelt sportágakból 50-60 embert, azaz az olimpikonok harmadát még ellenőrzik egyszer.

Elmondta azt is: a doppingellenőrzések szempontjából az olimpiai versenyidőszak július 27-e és augusztus 24-e között van, amikor már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, azaz a WADA végzi az ellenőrzéseket.

Ebben az időszakban a sportolóknak már kétórás bontásban kell megadniuk a tartózkodási helyüket, hogy az ellenőrök bármikor felkereshessék őket. Ha a nemzetközi felügyelők mégsem találnak meg valakit, akkor az a sportoló szempontjából sikertelen mintavételnek számít, amelynek súlyos következményei lehetnek.

Tiszeker Ágnes hozzátette: sajnos a magyar sportolók gyakran nem túl fegyelmezettek, elfelejtik leadni a változásokat, ha mégsem ott tartózkodnak, ahová korábban jelezték.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×