eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Talmácsi: Még szép jövőt jósolok magamnak

A 125 köbcentisek között címvédő Talmácsi Gábor nem tartja helyesnek, hogy egyre fiatalabb versenyzők érkeznek a gyorsasági motoros világbajnokság mezőnyébe. Szerinte túlzott nyomás van tizenéves riválisain, akik mindent feláldoznak a profi versenyzés érdekében.

Mire számít a hétvégi Német Nagydíjon?

Tavaly fölényesen gyorsabb voltam a többieknél ezen a pályán, nem mondom, hogy a kedvencem, de nagyon gyorsan tudok menni a sachsenringi aszfaltcsíkon. Megint két teljesen különböző motort építenek össze, úgyhogy lesz mit tesztelni. Remélem elkapjuk a fonalat, és sikerül a motort úgy beállítani már az első edzésen, hogy utána már élvezhessem a motorozást.

Az Ön sikere, illetve a lengyel Robert Kubica Forma-1-es előretörése azt jelzi, hogy már ebből a térségből kiindulva is lehet eredményeket elérni. Hosszú távon ez megszokottabbá válhat, vagy az elit országok sportja marad mind a MotoGP, mind a Forma-1?

Szerintem ez változhat. Nagyon sok rendezvényen veszek részt, és találkozom gyerekekkel, akik Talmácsik vagy Kubicák akarnak lenni. A sikereink motivációt jelentenek az új generációnak, és egyre több segítséget kaphatnak, erről mi is gondoskodunk.

Azt hogyan lehet kezelni, hogy a mezőnyben vannak nagyon fiatal pilóták, például a tizenéves, a Brit Nagydíjat megnyerő Scott Redding?

Az én magánvéleményen az, hogy a szabályokon módosítani kéne. Ügyes, fiatal versenyzők vannak, de ezért ők felmondják az egész életüket, abbahagyják az iskolát, elkezdenek versenyezni. Tizenöt-tizenhat éves korukban már óriási nagy a nyomás, meg kell felelni, gyorsan kell motorozni, nem szabad hibázni. Ha ez nem jön nekik össze, akkor tizenhét-tizennyolc éves korukra kiöregedett versenyzők lehetnek, és így minden lehetőségük elmegy. Én örülök, hogy ezeket a sikereket huszonhét évesen értem el, és még szép jövőt jósolok magamnak. Nincs problémám a fiatalokkal, inkább kicsit sajnálom őket. Jó eredményt tudnak produkálni, de én is, amikor fiatal voltam, nem igazán gondolkoztam, csak húztam a gázt, az nem volt tudatos motorozás. Mindenesetre a jövőben biztos, hogy a 250-ben folytatom a pályafutásomat, és újra olyan ellenfelekkel küzdhetek, mint például Pasini, Kallio vagy Bautista. Néha egy kicsit furcsán érzem magam, hogy fiatalokkal kell küzdjek, de ők is nagyon ügyesek, és jól mennek. Csak én azt látom rajtuk, hogy óriási nagy teher számukra, hogy gyerekként, 16-17 évesen a világbajnokságon kell küzdeni. Egy mosolyt nem lehet látni az arcukon, kívülről nézve inkább ez munka nekik, mint élvezet. Számomra pedig a versenyzés óriási dolog, és élvezem is.

Összességében nem bánja, hogy így alakult a pályafutása eleje, hiszen voltak nagyon nehéz évei.

Egy picit bánom, de ami nem öl meg, az erősít. Nagyon sok nehézségen kellett átesnem, hogy kiforrott versenyző legyek, ezek kellettek ahhoz, hogy tavaly világbajnok legyek.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×