eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Törökméz vagy törökvész?

Egy magabiztos és csúcsformában játszó német válogatott ellen lehet, hogy még a legerősebb török együttesnek sem lenne esélye - hát még egy ezer sebből vérző félholdas alakulatnak. Fatih Terim együttese azonban ezen az Európa-bajnokságon többször is bizonyította, hogy küzdőszellemével és lelkesedésével felboríthatja a papírformát. A szerda esti elődöntőben ismét erre készülnek a törökök, akiknél még a cserekapusból is lehet csatár.

Az általános megítélés szerint semmi esélye a Fatih Terim szövetségi kapitány vezette társaságnak Michael Ballackékkal szemben, nem is elsősorban a német válogatott ereje, mint inkább a törökök elfogyása miatt.

A félholdasoknál nyolc vagy kilenc játékos fog hiányozni, attól függően, hogy Emre Belozoglu felépül-e. Sérülés miatt nem léphet pályára Nihat Kahveci csapatkapitány, illetve a védelem két oszlopa, Servet Cetin és Emre Güngo, míg Emre Asik, továbbá a középpálya meghatározó egyéniségei közül Tuncay Sanli és Arda Turan eltiltása miatt hagyja ki az elődöntőt.

Az első számú hálóőr, Volkan Demirel kétmeccses eltiltását nem mérsékelte az UEFA. A helyzet képtelenségét minősíti Fatih Terim bejelentése, amely szerint bizony még az is előfordulhat, hogy a tartalékkapus Tolga Zengint csatárként veti be Bázelben.

A németeknél mindenki készen áll

A másik oldalon viszont minden rendben: a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw egymeccses eltiltásának lejárta után visszaülhet a kispadra, ám ami ennél is fontosabb, mind a 23 futballistája a rendelkezésére áll, még a bordatörésből lábadozó, védőkötéssel azonban játszani képes Thorsten Frings is.

Miközben tehát papíron az összes csapatrészében jobb, teljes értékű, roppant masszív német alakulat áll az egyik oldalon, aközben semmi sem szól a törökök mellett, hacsak éppenséggel az nem, hogy a tökéletes esélytelenségből fakadó nyugalommal futballozhatnak, egyszersmind pedig ugyanazzal az átütő, ezen az Eb-n már többször is megcsodált fanatizmussal, a túláradó, s minden eddigi akadályt ledönteni képes lelkesedéssel, ami szerda este is ellensúlyozhatja a túlerőt.

Kérdés: meddig, s milyen mértékben? Mert azért a győzelem már aligha fér bele a lehetőségek tárába, vagy ha igen, világszenzáció lenne a javából.

A németek öt korábbi Eb-elődöntőjükből négyszer is kivívták a finálés szereplést, 1972-ben, 1976-ban, 1992-ben és 1996-ban sem remegtek meg a lábak, s csupán 1988-ban maradtak alul a hollandokkal szemben.

Három török csoda


A két válogatott először 1951-ben játszott egymás ellen, a barátságos meccsen a törökök Nyugat-Berlinben vendégként verték meg az NSZK-t 2-1-re, de a hatalmas meglepetést jó ideig nem követte hasonló siker. Olyannyira, hogy az 1998-as, bursai, 1-0-ás győzelemmel zárult Eb-selejtezőig két döntetlen mellett 11 német győzelem következett.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az utolsó három találkozón viszont egyszer sem tudtak diadalmaskodni a németek: az említett 1998-as vereség után az 1999-es kvalifikációs visszavágón gól nélküli döntetlen született, míg a legutolsó randevún a törökök diadalmaskodtak, ez 2005 októberében volt, és az isztambuli barátságos összecsapáson 2-1-re nyertek a hazaiak.

A törökök hihetetlen elszántságát jól jellemzi Semih Sentürknek, a horvátok elleni győztes találat, az utolsó utáni pillanatban esett gól szerzőjének nyilatkozata: "természetesen hatalmas veszteséget jelent a sok sérültünk, s tovább nehezíti a helyzetünket az eltiltottak hiánya, de akik a helyükre lépnek, az utolsó leheletükig harcolni fognak. Rettenetesen elszántak vagyunk."

A németek ugyanakkor várhatóan nem bízzák el magukat, ezt jelzi, hogy a csapatkapitány, Michael Ballack óvatosan nyilatkozott a meccs előtt, és kiemelte az ellenfél küzdőszellemét.

"Ezen a szinten már kiegyenlítettek a meccsek. Hiába van sok hiányzójuk a törököknek, mentális erejük fontos faktor, bármelyik ellenfélhez tudnak alkalmazkodni, és az edzőjük remekül motiválja őket, így szoros összecsapást várok" - emelte ki a közzéppályás.

A Németország-Törökország elődöntő szerda este 20:45-kor kezdődik a bázeli, St. Jakob Parkban. A meccset a svájci Massimo Busacca vezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×