eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A német rendőrség is készül a mai elődöntőre

Nem csupán a szurkolók, hanem a biztonsági erők is készülnek Németországban a ma esti bázeli elődöntőre, amelyen a Nationalelf méri össze az erejét a török válogatottal. Németországban a török a legnagyobb számú kisebbség, és a múltban nem mindig volt feszültségmentes az együttélés. Ennek elkerülésére médiakampány kezdődött, amely azt hangsúlyozza, hogy a sport, kiváltképpen pedig a labdarúgás, a népek közti hídépítés egyik fontos eszköze.

Berlinben a belügyminiszterhez hasonlóan csaknem valamennyi politikus azt hangoztatja, hogy ma este Bázelben nem csupán a jobb labdarúgócsapat lesz a győztes, hanem a német-török barátság is nyerni fog. A közismerten focirajongó Angela Merkel kancellár pedig közölte, hogy a mérkőzést egy magas rangú török politikussal nézi meg Bázelben.

Ennek ellenére a rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket hozott az esetleges kilengések megelőzésére. Úgynevezett konfliktuselhárító egységek járőröznek majd a Brandenburgi Kapu környékén, ahová ezúttal is legalább félmillió szurkolót várnak a kifeszített óriásvászon elé.

Némi politikai pengeváltásra viszont okot adott az ellenzéki Zöldpárt élén álló Claudia Roth, aki a Hürriyet című török napilapnak nyilatkozva a berlini kormány integrációs erőfeszítéseinek csődjeként értékelte, hogy a már Németországban született Hamit Altintop és Hakan Balta nem a német válogatott erősítik.

A kormányzó kereszténypártok frakcióvezetője ostobaságnak nevezte az állítást, és ellenpéldaként a lengyel szármázú Miroslav Klosét és Lukas Podolskit, valamint a Hollandiából áttelepült Kevin Kuranyit említette, akik szintén játszhatnának más válogatottban is, de a német csapatban érzik otthon magukat.

A német sajtó által alighanem leggyakrabban faggatott szakértő, Günter Netzer, aki 1972-ben tagja volt az Európa-, majd két évvel később pedig a világbajnokságot nyert válogatottnak, úgy vélte, hogy a német 11 számára kötelező a győzelem Bázelben, annál is inkább, mert a török csapat több tagja lesérült, míg a német válogatottból senki sem hiányzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 18:00
×
×
×
×