eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tündérmese a veseátültetett horvát csatárról - videó

A győztes gólt szerző Ivan Klasnic, a veseátültetett csatár teljesítményét emelte ki a horvát válogatott szövetségi kapitánya a lengyelek elleni találkozó után. Slaven Bilic együttese csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe az osztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadalon, és pénteken a törökökkel találkozik. A horvát lapok azt várják, hogy az együttes bejusson az elődöntőbe.

"Több okból is büszke vagyok. Mindhárom csoportmeccsünket megnyertük, erre eddig nem sokan voltak képesek. Másrészt kiválóan küzdöttünk, hajtottunk és taktikailag is alaposan felkészültünk. Boruc, a lengyelek kapusa fantasztikusan védett, már a szünetben 2-0-ra vezethettünk volna. Megérdemelt a sikerünk. A negyeddöntőről egyelőre nem kívánok beszélni" - mondta Slaven Bilic a lengyelek legyőzése után.

Tündérmese a csodálatos gyógyulásról

A horvát szakember a győztes gólt szerző Ivan Klasnic teljesítményéről is áradozott. "Büszkék vagyunk rá, Klasnic egy nagyon erős személyiség. Amikor először hallottunk a veseműtétjéről, ő erősítette a küzdőszellemünket. Olyan ez, mint egy tündérmese" - mondta a horvát tréner.

Ivan Klasnic története valóban mesébe illő. 2007 januárjában veseátültetést hajtottak végre rajta, és ekkor édesanyja egyik veséjét kapta meg, de a műtét nem sikerült, szervezete kivetette az új szervet. Új operációra volt szükség, és márciusban apja veséjét már befogadta szervezete. Az orvosok minimális esélyt adtak a visszatérésére, ám Klasnic nem adta fel, és szeptemberben már teljes intenzitással edzhetett, majd november végén a Bundesligában lépett pályára. Õ az első szervátültetett játékos, aki a kontinensviadalon szerepelt.


"Boldog vagyok, hogy itt lehetek, ez egy ajándék Istentől, olyan az egész, mint egy álom. Büszke vagyok arra, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, és remélem, az edzőm a negyeddöntőben is számít rám" - mondta Ivan Klasnic, aki két kihagyott ziccere után a harmadik helyzetből vette be a kaput a lengyelek ellen.

A lapok már az elődöntőben járnak

A horvát sajtó dicséri Slaven Bilic szövetségi kapitány "hőseit", egyes beszámolók egyúttal török vereséget jósolnak a negyeddöntőre.

"Hősök", "Lengyelország is elsüllyedt", "Már a törökökre gondolnak", "A törökök összeomlanak majd Bécsben" - ilyen címekkel jelentek meg írások a horvát lapokban.

"Az élet nem túl sok lehetőséget kínál, Klasnic azonban alaposan kihasználta az övét" - írta a Vecernji List abban a cikkében, melynek címe: "Klasnic imái meghallgatásra találtak".

A Jutarnji List azt emeli ki, hogy Slaven Bilic jól döntött, amikor nyolc korábbi kezdőjátékosát pihentette. Az értékelésből kitűnik, hogy még nélkülük "sem volt a horvát válogatottnak semmi problémája, és minden várakozással szemben győzött a demoralizált lengyelek ellen". Az újság szakírója úgy véli, "Bilic a legnehezebb teszteken már túlvan". "Azután, hogy nehézségei akadtak az osztrákok legyőzése során, elgázolta a németeket és tartalékjátékosaival diadalmaskodott a lengyelek felett".

Mindezek nyomán a sajtó egyöntetűen negyeddöntős győzelmet vár a törökökkel szemben, azzal együtt is, hogy emlékeztet Fatih Terim játékosainak eltökéltségére.

"Nagyon nehéz mérkőzés lesz, mert bár a török csapat nem világszínvonalú, a játékosok fanatizmusa negyeddöntőt ért" - írja a Jutarnji List.

A 24 sata szerint azért is különösen értékes a hétfői diadal, mert a B csapat mindössze egyszer edzett együtt, a lengyelek mégis ájultnak tűntek mellette.

A Sportske novosti hozzáteszi: a szárnyaló horvátok megérdemelten nyertek a "gyilkos" Klasnic góljával.Az Eb-re a portugálok előtt kijutó, és az egyik titkos esélyesnek tartott lengyel válogatott egy ponttal és egy lőtt góllal búcsúzik a tornától. A holland szakvezető, Leo Beenhakker nem keresett kifogásokat a kudarc után, elismerte, a tornán nem játszottak jól.

"Mindenki csalódott, hiszen ennél többre számítottunk. A selejtezők során megmutattuk, hogy képesek vagyunk jól játszani, de azok a futballisták, akik akkor pluszt jelentettek, most nem voltak csúcsformában. Nincs más hátra, visszamegyünk edzeni és próbálunk javulni" - vélekedett az edző, aki a 2010-es vb-selejtezőkre is bizalmat kapott a lengyel szövetségtől.

A lengyel sajtó megszégyenülten és lesújtottan ír a válogatottról a kiesés után. A Rzeczpospolita szerint a csapatból hiányzott a hit, az önbizalom, az ötlet és a tudás. Leo Beenhakker szövetségi kapitány örülhet, hogy nem hangzott fel a "viszlát, Leo!", vagyis nem énekeltek hasonló nótát neki a szurkolók, mint két éve leköszönt elődjének, Pawel Janasnak.

A Polska keményen fogalmaz: "azt hittük, mi vagyunk a legjobbak, mégis a legrosszabbak lettünk. Még a horvát cserék is megvertek bennünket. Ilyenkor rendszerint lemond a szakvezető - Beenhakker sajnos nem. Még mindig azt hiszi, hogy csodát tett nálunk".

A Super Express egyenesen odáig megy, hogy visszaköveteli a holland kapitány honoráriumát. A lap túl gyenge szónak tartja a szégyent arra, ami az Eb-n történt.

A Gazete Wyborcza szerint véget ért a játékosok kínszenvedése, akik bebizonyították: fényévekre vannak az Eb-n elvárható szinttől. Artur Boruc kapus kivételével a gárda sokkolóan tehetetlen volt, néhányan csak a másodosztályban tűrhető formát mutattak - írja a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×