eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Hamarosan verhetetlen motort kaphatok" - Exkluzív interjú Talmácsi Gáborral

Bár spanyol csapatban versenyez, a két éve visszavonult francia Zinedine Zidane a kedvence, és a labdarúgó Európa-bajnokságon az olaszoknak szurkol a gyorsasági motoros világbajnok Talmácsi Gábor. A nyolcadliteres kategória címvédője az InfoRádiónak adott interjúban nem titkolta: némileg meglepte a francia Mike di Meglio remeklése, de úgy érzi, hogy hamarosan verhetetlen motort kap csapatától. Az alábbiakban a versenyzővel készült beszélgetés szerkesztett változatát olvashatják el.

Mennyit segített, hogy a Kínai Nagydíj óta Massimo Branchini mérnökkel dolgozik?

Azóta egy második és két harmadik helyen volt, a Francia Nagydíjon pedig az első helyről buktam. Egyértelmű, hogy nagyon sokat jelent Massimo jelenléte és tudása egyaránt. Ez a négy verseny a folyamatos fejlődésről szólt.

A Katalán Nagydíj után viszont úgy nyilatkozott, hogy az egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen úgy lett harmadik Barcelonában, hogy a motorral nem volt elégedett.

Azt éreztem, hogy a verseny elején többen is jóval gyorsabbak voltak nálam, talán azért, mert puhább gumikat használtak. A futam végére az én tapasztalatom is kellett a harmadik helyhez. Jól beállítottuk a motort, bár féktávon nem tudtam elég agresszív lenni, a koncentrációmnak köszönhetően sikerült felállni a dobogóra.

Az sem keserítette el, hogy a korábbi tendenciával ellentétben a motor kevésbé volt versenyképes?

Még mindig nem ütöttük meg azt a szintet, amit vártam. A siker titka, hogy az első edzésre jók legyenek az alapbeállítások. Ha már ekkor elégedett vagyok a motorral, akkor csak csiszolni kell rajta a hétvége hátralévő részében.

Mennyit lehet még kihozni a motorból?

Mugellóban már közel voltunk a maximumhoz, és Le Mans-ban is jól ment a gép. Úgy érzem, hogy a csapat jó úton halad, és hamarosan olyan motort tudnak alám adni, ami verhetetlen.

Soknak vagy kevésnek ítéli meg 44 pontos lemaradását az éllovas francia Mike di Meglióhoz képest?

Akkor lesz sok, ha nem tudok versenyeket nyerni. Még tíz futam hátra van, bízom benne, hogy ki tudom hozni a legtöbbet magamból és a motorból, többször is győzök, és akkor behozom a lemaradást.

Számított arra, hogy éppen Mike di Meglio lesz az egyik fő riválisa?

Nem, de di Meglio rengeteget fejlődött. Nem szabad elhallgatni, hogy nagyon nyugodt körülmények között dolgozik, soha nem hajtja túl a csapata, és őt már az év eleje óta Massimo Branchini segíti.

Mennyivel nyugodtabb, mint két hónappal ezelőtt?

Sokkal. Nagyon jó formában vagyok, kiegyensúlyozottnak érzem magam, és a csapattal készen állunk a győzelemre.Az elmúlt hétvégére nem jutott futam. Fel tudott töltődni?

Nem panaszkodhatok, mert nagyon jól sikerült megszervezni az itthoni programjaimat. A szponzori kötelezettségek mellett sokat tudtam készülni személyi tréneremmel, a testvéremmel pedig a Hungaroringen motorozhattunk. Várom már a Brit Nagydíjat.

Az elmúlt évek tapasztalai alapján is szívesen utazik a Donington Parkba?

Kettős érzések vannak bennem a pályáról. Az asztfaltcsíkkal nincs semmi probléma, biztos, hogy gyors leszek. De mivel egy reptér közelében van a pálya, esőben nagyon nehéz motorozni, nagyon csúszik, mert a párolgó kerozin miatt az eső feloldja az aszfaltot, és néha olyan, minthat jégpályán haladnánk. Az előrejelzések alapján most is lesz eső, valószínűleg pénteken és szombaton. Az elmúlt években tényleg nem sikerült elégedetten hazatérni a Brit Nagydíjról: 2005-ben az első helyről buktam, tavaly technikai hiba miatt kiestem, ráadásul a testvérem is ezen a pályán szenvedett balesetet.

Itt az ideje, hogy megtörjön a pechsorozat...

Így van. A rövid, lassabb kanyarok fekszenek az új Apriliának is, úgyhogy remélem, hogy a győzelemért küzdehetek.

A tavalyi év feszültségei után milyen a hangulat az Aspar-csapaton belül?

Az év elején nehézségekkel küszködtünk, de lendületesen jövünk ki a gödörből, a hangulattal nincs probléma. Ha minden jól alakul, akkor idén két világbajnokunk lesz: 250-ben Alvaro Bautista, 125-ben pedig én.

Hogyan kezelték a rosszul sikerült versenyeket?

Nem volt egyszerű, sok közös beszélgetés volt, egymásban tartottuk a lelket, én is mondtam, hogy nem adom fel, ők is elszántan dolgoztak, és az Aprilia segítsége is sokat számított, elsősorban az, hogy Branchinit megkaptuk a gyártól.Részt vesz egy most induló kampányban, amely a felelős alkoholfogyazstást népszerűsíti. Miért vállal szerepet ebben?

Nagyon büszke vagyok, hogy a kampányt indító sörgyár engem kért fel a kampány arcának. Ez egy társadalmi szerep. Fontos tudatosítani, hogy a mi döntésünk, mikor, mit és mennyit iszunk. Sokszor megkérdezik, hogy fogyasztok-e alkoholt. Előfordul, hogy igen, például ünnepléskor vagy egy összejövetelen, de nem mindegy a mértéke. Természetesen autót vagy motort vezetni nem szabad alkoholos állapotban.

Mennyire követi a labdarúgó Európa-bajnokság eseményeit?

Próbálom követni, bár nem nézek meg minden meccset. Az olaszoknak szurkolok, bár nem állnak túl jól, remélem, hogy továbbjutnak. A kedvenc játékosom viszont a francia Zinedine Zidane volt, igaz, a mostani olasz válogatott tagjait is kedvelem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×