eur:
389.48
usd:
361.84
bux:
68642.7
2024. május 7. kedd Gizella

Abramovics, Hiddink és a "titkos láncszem"

Hihetetlen, hogy Roman Abramovics hamarosan meneszti José Mourinhót, és Guus Hiddinket ülteti a helyére? Talán csak első hallásra. Főleg, ha egy kicsit megismerkedünk a történet ismeretlen főszereplőjével.

Viszonylag nagy terjedelmet kapott az elmúlt napokban a világsajtóban Guus Hiddink esetleges Chelsea-hez szerződésének híre.

Miután január van - a szót a futball nyelvére fordítva: átigazolási időszak -, nyilvánvalóan egymást érik a képtelenebbnél képtelenebb hírek.

Bár lehet, hogy egy Mourinho-Hiddink-váltás sokaknak ugyanebbe a kategóriába tartozik, nem árt azonban egy kicsit a hír mögé belesni.

Abramovics és Mourinho, bár jól kijönnek egymással, közel sincsenek bizalmas kapcsolatban.

Az orosz tulajdonos számára nem elsődleges kérdés, hogy a portugál meg tudja-e nyerni harmadszor is a bajnoki címet, őt idén a Bajnokok Ligája elhódítása érdekli.

Ha Mourinho nem tudja Athénben május 23-án megnyerni az európai futball legtekintélyesebb serlegét, akkor új állás után nézhet.

Utóda Guus Hiddink lehet, aki valóban folytatott már néhány, mindkettőjükben rokonszenvet keltő beszélgetés Abramoviccsal, de nem ettől van nagyon közel a tűzhöz.

A megoldás egy 72 éves holland edző, Piet de Visser. Bár Magyarországon talán nem igazán ismert a neve, hazájában 2005-ben ő kapta a legjobb tehetségkutatónak és edzőnek járó Rinus Michels-díjat.

1993-ig dolgozott vezetőedzőként, szívbetegsége, és a legyőzött rák azonban ma nem teszi immár lehetővé, hogy napi rendszerességgel a pályán dolgozzon.

Hivatalos titulusa "a PSV nemzetközi játékosfigyelője", emiatt járja a világot, Argentínától Ázsiáig, Brazíliától Afrikáig. Olyan világklasszisokat bányászott ki, például Brazíliából, mint Romário, Ronaldo, Gomes, vagy Alex.

Felfedezte Adrianót, az Inter csatárát is, még a Flamengo ifistájaként, de az erős testalkatú, remek rúgótechnikájú, de elődeihez képest kevésbé jól cselező középcsatár nem kellett az akkori PSV-edzőnek, Eric Geretsnek.

Egy tavalyelőtt a Daily Telegraph-ban megjelent (akkor nagy port kavart) interjúban elismerte, 2004 óta Abramovicsnak is tanácsokat ad futballügyekben.

De Visser azt is elmondta, hogy az orosz klubtulajdonos kérésére nem beszél a közös munkájukról, annyit árult el mindössze, hogy ő tanácsokat ad, amit Abramovics meghallgat. Csak neki, tehát ezen beszélgetésekbe nem vonják be Mourinhót, vagy a szakmai stáb valamely más tagját.

Még Frank Arnesent, a sportigazgató sem, tehetjük hozzá, a megfelelő következtetést levonva, holott De Visser és Arnesen régi jó ismerősök - remekül együtt dolgoztak a PSV-nél is.

Egy orosz lap értesülése szerint egyébként Alex, a PSV brazil válogatott kerettag, és a Real Madrid által is keresett középső védője részben Abramovics tulajdona.

Ám nem tudja a Chelsea-hez vinni, mert a Santos korábbi középhátvédje nem felel meg a hollandnál lényegesen szigorúbb munkavállalási feltételeknek.

De Visser állt valójában az európai klubedzői karrierje során legnagyobb sikereit a PSV-nél elért Guus Hiddink Oroszországba szerződése mögött, ő tanácsolta Abramovicsnak, hazája szövetsége tegyen ajánlatot az 1998-as és a 2002-es vb-n is csapatával a világbajnoki elődöntőbe jutott Hiddinknek.

Ezek után nem nehéz kikövetkeztetni: ha Mourinho távozik a Stamford Bridge-ről, Hiddink a legvalószínűbb utód.

Még akkor is, ha az orosz szövetség elnöke úgy nyilatkozott, nem engedi el a szerződés alatt lévő, holland kapitányt. Ahogy mondani szokták: van az a pénz, amennyiért elengedi...

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×