eur:
393.16
usd:
354.83
bux:
0
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Szinte nyomorog a magyar olimpikonok egy része?

Minden érdekeltnek, így a sportszférának és az államnak együtt kell működnie annak érdekében, hogy a jelenleginél több pénz álljon a magyar sport rendelkezésére - fogalmazták meg egyetértésben a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a sportot felügyelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) képviselői pénteki megbeszélésükön. A 2007-re rendelkezésre álló összegek nagyságát, illetve az elosztás megalapozottságát tekintve azonban már különböztek a vélemények

A tanácskozást a MOB kezdeményezte, elsősorban a 2008-as pekingi olimpia kvalifikációs versenyeinek közelgő sorozata miatt. A több mint kétórás ülés elején "számháború" zajlott Schmitt Pál MOB-elnök és Lányi András, az ÖTM főosztályvezetője között.

A szövetségek felélték tartalékjaikat

Schmitt Pál az athéni ötkarikás játékok előtti utolsó évet, 2003-at vette összehasonlítási alapnak, s azt mondta, négy éve 2,3 milliárd forint jutott az előkészületekre, míg most ez az összeg 1,5 milliárd forint. Hangsúlyozta, például körülbelül ötször drágább eljutni Pekingbe tesztversenyre, mint Athénba - nem beszélve arról, hogy már ebben az esztendőben jelentkeznek előzetes költségek, így például szállásfoglalás.

A MOB első embere kijelentette, a szövetségek tartalékaik már eddig is hitelek felvételére kényszerültek, pedig a kvalifikációs versenyek jelentős része 2007-ben lesz. Szerinte a pekingi részvételre készülő 450 magyar sportoló közül 350-nek szociális gondjai vannak.

Hozzátette: a magyar gazdaság nem képes kompenzálni a hiányzó állami forrásokat. A Nemzeti Sporttanács is arra kéri a kormányt, hogy további forrásokat nyisson meg a sport számára.

Idén kevesebb jut a sportra

A szabadságon lévő, külföldön tartózkodó Elbert Gábor sport-szakállamtitkárt helyettesítő Lányi András azt hangsúlyozta, hogy miközben a sportra idén összességében kevesebb jut, mint tavaly, a versenysportra - benne az ötkarikás előkészületekre - több, összesen 2,456 milliárd.

A nagyobb tételeket említve azt mondta, a legutóbbi minisztériumi javaslat alapján a pénzből közvetlen ötkarikás felkészülésre 1,51 milliárd, a szövetségek támogatásra pedig - a Nemzeti Sportszövetségen (NSSZ) keresztül - 480 millió jutna.
Az államtitkárság nem fogadta el az első tervet

A sportköztestületek (MOB, NSSZ, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, Sportszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Paralimpiai Bizottság) első felosztási tervét az államtitkárság nem fogadta el, az olimpiai felkészülés támogatási összegére tett javaslatot - amely 1,7 milliárd volt - lecsökkentette 1,414 milliárdra.

Ezt a köztestületek nem kívánják elfogadni, és most zajlik az új rendszer kidolgozása, amelynek első komolyabb lépése volt a pénteki eszmecsere.

A Forma-1 szálka a szövetségek szemében

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke megemlítette: gyalázatnak tartja, hogy a mogyoródi Forma-1-es futam a tavalyihoz képest további 400 millió forinthoz jut.

Csötönyi Sándor felvetette, hogy a Forma-1 összegei egyáltalán miért szerepelnek a sportköltségvetésben, és annak a véleményének adott hangot, hogy ezt a 400 milliót a magyar sportolókra kellene költeni.

Schmitt Pál hozzátette: a Forma-1-es tétel irritálja a szövetségek képviselőit, szerencsés lenne, ha ez nem a sportra szánt összeget terhelné.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×