eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Õket gyászolta a futballvilág 2006-ban

A futballvilág óriási veszteségeket szenvedett 2006-ban is. Meghalt Puskás Ferenc, a leghíresebb magyar, elhunyt Pietro Rava, az 1938-as olasz-magyar vb-döntő utolsó élő résztvevője, és meghalt Bene Ferenc, Szusza Ferenc, Telmo Zarra, Telé Santana és Giacinto Facchetti is. Az InfoRádió a futballvilág előző esztendőben elhunyt csillagaira emlékezik.

Január

7.:

Cipruson, máig sem teljesen tisztázott körülmények között elhunyt Zavadszky Gábor, az Apollon Limasszol 31 éves magyar válogatott játékosa.

8.: Szülővárosában, a kolumbiai Cartagenában lelőtték Elson Becerra kolumbiai válogatott játékost. A 27 éves csatár 2003-ban arról lett híres, hogy ő próbálta meg a pályán újraéleszteni az összeesett Marc-Vivien Foét.

Február

4.:
Budapesten, 74 éves korában elhunyt Dalnoki Jenő olimpiai bajnok, a Ferencváros egykori legendás játékosa és edzője. Irányításával jutottak 1976-ban a KEK-döntőjébe a zöld-fehérek.

8.: Hosszas betegség után, 84 éves korában elhunyt Ron Greenwood, a West Ham United egykori menedzsere, az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A WHU Greenwood irányításával érte el legnagyobb sikereit a hatvanas években.

13.: Séte városában, 76 éves korában elhunyt Újlaki József, aki 1952 és 1960 között 21 mérkőzésen játszott a francia válogatottban - s akit Kubala László és Nyers István mellett az ötvenes évek legjobb, nem itthon játszó, de magyarországi születésű játékosának tartottak. Az ezredfordulón a France Football a XX. század 16. legjobb francia játékosának választotta.

23.: Nyolcvanöt éves korában elhunyt Telmo Zarraonaindia. A Zarra néven játszó baszk csatár a spanyol futballtörténelem legeredményesebb gólszerzője: nála többször senki sem volt gólkirály (6), senki sem szerzett több gólt az élvonalban (251), s senki sem ért el több gólt egyetlen szezon alatt (38, 1950-51).

27.: Hatvanegy éves korában elhunyt Bene Ferenc, minden idők egyik legjobb magyar csatára, az Újpesti Dózsa korábbi kiválósága, a tokiói olimpia győztese és gólkirálya, aki az 1966-os világbajnokságon a magyar válogatott minden mérkőzésén gólt szerzett.

Március

1.: Peter Osgoodot
siratta Chelsea. A klub történetének legjobb csatára 59 éves korában hunyt el. Hamvait októberben a Stamford Bridge-en, az egyik tizenegyespont alá hantolták.

12.: Hosszú, súlyos betegség után, 61 éves korában elhunyt Jimmy Johnstone, az 1967-ben BEK-et nyert Celtic talán legjobb játékosa. A szélső abban az esztendőben Albert Flórián és Bobby Charlton mögött, harmadik lett az Aranylabda-szavazáson.Április

21.:
Belo Horizontéban, 74 éves korában elhunyt Tele Santana, az 1982-es és 1986-os brazil válogatott szövetségi kapitánya, az 1992-ben és 1993-ban Libertadores-kupát és Világkupát is nyert Sao Paulo FC edzője. Brazíliában úgy tartották, mindig Tele csapatai játszották a legszebb, az igazi brazil futballt.

25.: Brian Labone, a hajdani 26-szoros válogatott, az 1970-es Mundialon is szerepelt angol védő 66 éves korában hunyt el. Az Everton egykori középső védője 1966-ban közelgő esküvője miatt lemondta az angolok aranyérmével zárt, hazai világbajnoki szereplést.

Május

23.:
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Kazimierz Górski, minden idők leghíresebb lengyel edzője, az 1974-es vb-bronzérmes válogatott szövetségi kapitánya.

Június

24.:
Jean Varraud, a hajdani francia labdarúgó, majd edző, a remek szemű tehetségkutató - aki felfedezte az akkor 15 éves Zinedine Zidane-t - 85 éves korában hunyt el.
Július

31.:
Negyvenhét éves korában elhunyt Pascal Miézan, az Africa Sports és az elefántcsontparti válogatott egykori csapatkapitánya, akit az 50 éves Afrikai Labdarúgó-szövetség jelölt a kontinens valaha volt ötven játékosát kereső szavazásra.

Augusztus

1.:
Nyolcvankét éves korában elhunyt Szusza Ferenc, az Újpest egykori négyszeres bajnok csatára, a magyar NB I történetének legeredményesebb gólszerzője, a későbbi sikeres edző. A jegyzett bajnokságokat tekintve, soha, senki nem szerzett nála több gólt egy klubban.

15.: Ugyancsak 82 éves korában hunyt el Faas Wilkes, a holland futball első világklasszisa. Harmincnyolc válogatott mérkőzésén 35 gólt szerzett, de 26 éves korától, mivel profi volt az olasz Internél és Torinónál, majd a spanyol Valenciánál, nem szerepelhetett a a holland nemzeti tizenegyben.

20.: Hetvennyolc éves korában elhunyt az uruguayi Óscar Miguez, akinél senki sem lőtt több világbajnoki gólt a kétszeres aranyérmes Céleste történetében. A Penarol egykori csatára négy meccsen szerzett öt góllal járult az 1950-es világbajnoki győzelemhez, s három meccsen három gólt szerzett 1954-ben. Szerencsére a magyarok elleni elődöntőből hiányzott...

31.: Mindössze 23 évesen hunyta le örökre a szemét Mohamed Abdelvahab, az el-Ahli balhátvédje, aki az esztendő elején még tagja volt Egyiptom kontinensbajnoki címet nyerő válogatottjának. Egy edzésen esett össze, és már nem tudtak segíteni rajta.

Szeptember

4.:
Hatvannégy éves korában elhunyt Giacinto Facchetti, az 1964-ben és 1965-ben BEK-et és Világkupát nyert Inter, valamint az olasz válogatott egykori Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes csapatkapitánya, a milánói klub elnöke.

4

Október

17.:

Nyolcvankét éves korában elhunyt Lieuwe Steiger, a PSV Eindhoven hajdani kapusa.

November

3.:
Hatvannyolc éves korában elhunyt Alberto Spencer, minden idők leghíresebb ecuadori játékosa, aki pályafutása legnagyobb sikereit az uruguayi Penarolban érte el, háromszor nyerte meg a Libertadores-kupát, kétszer a Világkupát. Õ volt a világ egyetlen híres játékosa, aki párhuzamosan két válogatottban is szerepelt, az uruguayiban (például Londonban, az angolok ellen még gólt is szerezve 1964-ben, annak ellenére, hogy sohasem vette fel az állampolgárságot) és az ecuadoriban. A Libertadores-kupa történetének valaha volt leggólerősebb játékosa visszavonulása után hazája konzulja volt Montevideóban.

5.: Kilencvenéves korában elhunyt Pietro Rava, az 1938-as, a magyarok ellen világbajnoki címet nyert olasz válogatott balhátvédje, a Juventus hajdani csillaga. Rava egyike annak a négy olasz futballistának, akik világ- és olimpiai bajnokok.

17.: Hetvenkilenc éves korában elhunyt minden idők leghíresebb magyarja, az Aranycsapat kapitánya, Puskás Ferenc. A valaha volt egyik legkiválóbb futballista két klubban, a Kispestben és jogutódjában, a Bp. Honvédban, illetve a Real Madridban töltötte teljes pályafutását. Számos nagyszerű eredménye közül kiemelkedik, hogy a világ egyetlen játékosa sem lőtt nála több gólt élvonalbeli mérkőzésen, és senki sem szerzett nála több gólt egyetlen BEK-döntőben. Világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bajnok, a Svehla Kupa győztese.

28.:
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Max Merkel, a hajdani korbácsos edző. A hetvenes években fellázadtak ellene a Bayern München sztárjai, utóda a korábbi pályaedzője, Csernai Pál lett.

December

3.:
Hetvennégy éves korában elhunyt Machos Ferenc, 29-szeres válogatott csatár. A Budapesti Honvéddal két (1954, 1955), a Vasassal három (1961, 1962, 1965) bajnoki címet nyert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×