eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

WC-ügy: sakk nincs, tovább folytatódik a vita

A WC-vita miatt vasárnap sem folytatódott a címegyesítő sakk-világbajnoki döntő az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov között.

A szembenálló felek a nemzetközi szövetség (FIDE) közvetítésével vasárnap megállapodtak abban, hogy mindkét játékos saját pihenőhelyiséget és WC-t használhat.

Topalov és stábja azonban azt szeretné, ha a mellékhelyiséget biztonsági őrök figyelnék, hogy megakadályozzanak bárminemű visszaélést. Kramnyikék ezt nem fogadják el, álláspontjuk szerint a WC privát szférának minősül, ott semmi keresnivalójuk sincs a biztonságiaknak.

A WC-vitába bekapcsolódott az orosz és a bolgár sportági szövetség is, mindkét szervezet maximális támogatásáról biztosította saját versenyzőjét.

Mi van a szerződésben?

Kramnyikék szerint a döntő előtt megkötött szerződés mindkét versenyző számára garantálja a külön pihenő- és mellékhelyiséget, arról azonban nem rendelkezik a kontraktus, hogy a gondolkodási időből hány percet szabad a WC-ben tölteni.

Ezenkívül tiltakozni csak az adott játéknap végén lehet, Topalovék pedig az első négy partin tapasztaltak miatt nyújtottak be fellebbezést, ami formailag hibás, ezért a fellebbviteli bizottságnak nem is lett volna szabad foglalkoznia a beadvánnyal.

Ezt a FIDE vezetői is elismerték, aminek következtében a fellebbviteli testület tagjai lemondtak.

Fenyegető menedzseri levelek

Carsten Hensel, Kramnyik menedzsere vasárnap nyílt levelet küldött a FIDE-nek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a szerződés értelmében a mérkőzés külső körülményein - amelyekről hosszú előzetes egyeztetés után állapodtak meg - semmilyen tiltakozás hatására sem szabad változtatni.

Ezenkívül jelezte: Kramynik csak akkor ül újra asztalhoz, ha 3:1-ről folytatódik a csata, azaz Topalovtól visszaveszik azt a pontot, amelyet pénteken játék nélkül szerzett.

Silvio Danailov, Topalov menedzsere is írt egy levelet, amelyben leszögezte: ha megfosztják védencét a pénteken kapott ponttól, akkor összecsomagolnak és hazautaznak, a FIDE ellen pedig kártérítési pert indítanak, mert az elmúlt napok vitái rengeteget ártottak a bolgár sakkozó nemzetközi hírének, amiért a nemzetközi szövetség a felelős, mert az ő eseményén szenvedett csorbát Topalov tekintélye.

Kramnyik túl sokszor tűnt el a mellékhelyiségben

A WC-botrány a szerdai, negyedik parti után robbant ki, amikor Topalovék nehezményezték, hogy Kramnyik túl sokszor "tűnt el" a mellékhelyiségben, amely nincs bekamerázva, ezért nem ellenőrizhető, hogy mi történik ott.

A FIDE fellebbviteli bizottsága ezt követően úgy döntött, hogy a pénteki ötödik játszma során közös WC-t kell a két sakkozónak használni, amit Kramnyik nem fogadott el és nem ült asztalhoz, az elmaradt partiért járó pontot az ellenfelére a mérkőzés helyszínén várakozó Topalov kapta, így alakult 3:2-re a párharc.

A hatodik játszmát szombaton kellett volna megrendezni, mivel azonban nem rendeződött az ügy, még vasárnap sem folytatódott a párharc.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×