eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

A jövőben már egyetért a kormány és a jegybank - a nap hírei

Továbbra sem változtatott az alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13 százalékos szintjén a jegybank monetáris tanácsa. A kormány minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növekedését. Első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Hableány katasztrófáját okozó kapitányt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Továbbra sem változtatott az alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13 százalékos szintjén a jegybank monetáris tanácsa, de 250 bázisponttal, 14 százalékra csökkentette a kamatfolyosó felső szélét, míg az alsó szélét 50 bázisponttal 12 százalékra mérsékelte. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a döntés után arról beszélt: az infláció csökkenő pályán van, de még mindig elfogadhatatlanul magas. Szerinte a dezinfláció 2024-es folytatása is lényeges. Virág Barnabás arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani lépéssel az alapkamat és az irányadó kamat összeolvad, normalizálódott a kamatkörnyezet illetve az eszköztár is egyszerűbb lesz. Szerinte az év végére 11 százalék köré csökkenhet a jegybanki alapkamat. A jegybank szeptember végével megszünteti az egynapos betéti gyorstendert.

A jövőt illetően egyetértés van a kormány és a jegybank között - mondta a pénzügyminiszter egy gazdasági konferencián. Varga Mihály a legfontosabbnak a költségvetési egyensúly helyreállítását nevezte. Hozzátette: a kormány fontos lépéseket tett az infláció leszorításáért, amiben a jegybank is partner. Szerinte az infláció elleni harcban sokat segített az utóbbi időszakban a stabil forintárfolyam is. A VIG Alapkezelő eseményén elmondta azt is: a kormány már vizsgálja, milyen eszközökkel tartható a 3,9 százalékos hiánycél. Úgy vélte: a két utolsó negyedévben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése.

Az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el a bankszektortól a kormány – mondta a Bankszövetség elnökének a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton és Jelasity Radován megállapodott abban, hogy a Bankszövetség egy héten belül a kormány asztalára tesz egy intézkedési tervet ennek javításáról. Nagy Márton hozzátette: míg 2023 a szankciós infláció letörésének és egy számjegyűre csökkentésének az éve, addig 2024-ben a növekedést kell helyreállítani. A bankszövetség közölte: a készpénzmentesítés és a digitális átállás felgyorsítását, továbbá az extraprofitadó mielőbbi megszüntetését kérik a kormánytól.

A kormány minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növekedését. Erről a gazdaságfejlesztési miniszter beszélt, miután a Mol vezetőivel, köztük Ratatics Péterrel, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnökével, a Mol Fogyasztási Szolgáltatások ügyvezető igazgatójával tárgyalt. Nagy Márton azt közölte: a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt, de az üzemanyagok árváltozása hatással van a pénzromlás alakulására. A miniszter jelezte, hogy havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról.A Magyar Ásványolaj Szövetség azt közölte: mindent megtesz azért, hogy a piaci egyensúly ne sérüljön. A Mol azt jelezte: az iparágat sújtó jelentős terhek ellenére továbbra is eltökélt a versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

Néhány héten belül felülvizsgálja a napelemeknél a feltáplálási stratégiát az Energiaügyi Minisztérium – jelentette be a tárca közigazgatási államtitkára a Nemzetközi Gázkonferencián. Czepek Gábor azt mondta: a zárolás nagy részét feloldják, továbbá lehetőség mutatkozik a távhő árának újabb drasztikus csökkentésére az önkormányzatok és vállalkozások számára. A távhővel kapcsolatban elmondta: az újabb ármegállapítáa október elején várható, amelyben lehetőséget látnak egy újabb drasztikus csökkentésre az önkormányzatok és a vállalkozások számára.

Törökország jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást, ha az Egyesült Államok átadja Ankarának a régóta kért F-16-os vadászgépeket – nyilatkozta azerbajdzsáni látogatásáról visszatérőben a török elnök. Recep Tayyip Erdogan hozzátette: a téma a múlt heti New York-i, török-amerikai külügyminiszteri találkozón is szóba került. Ezen szabta Washington az F-16-osok átadásának feltételül a svéd NATO-csatlakozás török jóváhagyását.

Visszatérítendő kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a 4 visegrádi ország: Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia. Erről a cseh mezőgazdasági miniszter beszélt a visegrádi szakminiszterek dél-morvaországi találkozója után. Marek Vyborny elmondta: az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon. A kereskedők pedig akkor kapnák vissza a kauciót, amikor az általuk szállított ukrán gabona a balti vagy a lengyel kikötőkön keresztül elhagyja Európát. A V4-ek azonban leginkább azt szeretnék, ha az ukrán gabonaexport problémáját európai szinten kezelnék.

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A segítségnyújtás elmulasztását nem állapította meg a bíróság. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. 7 turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×