eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pixabay.com

A jövőben már egyetért a kormány és a jegybank - a nap hírei

Továbbra sem változtatott az alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13 százalékos szintjén a jegybank monetáris tanácsa. A kormány minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növekedését. Első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Hableány katasztrófáját okozó kapitányt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Továbbra sem változtatott az alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13 százalékos szintjén a jegybank monetáris tanácsa, de 250 bázisponttal, 14 százalékra csökkentette a kamatfolyosó felső szélét, míg az alsó szélét 50 bázisponttal 12 százalékra mérsékelte. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a döntés után arról beszélt: az infláció csökkenő pályán van, de még mindig elfogadhatatlanul magas. Szerinte a dezinfláció 2024-es folytatása is lényeges. Virág Barnabás arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani lépéssel az alapkamat és az irányadó kamat összeolvad, normalizálódott a kamatkörnyezet illetve az eszköztár is egyszerűbb lesz. Szerinte az év végére 11 százalék köré csökkenhet a jegybanki alapkamat. A jegybank szeptember végével megszünteti az egynapos betéti gyorstendert.

A jövőt illetően egyetértés van a kormány és a jegybank között - mondta a pénzügyminiszter egy gazdasági konferencián. Varga Mihály a legfontosabbnak a költségvetési egyensúly helyreállítását nevezte. Hozzátette: a kormány fontos lépéseket tett az infláció leszorításáért, amiben a jegybank is partner. Szerinte az infláció elleni harcban sokat segített az utóbbi időszakban a stabil forintárfolyam is. A VIG Alapkezelő eseményén elmondta azt is: a kormány már vizsgálja, milyen eszközökkel tartható a 3,9 százalékos hiánycél. Úgy vélte: a két utolsó negyedévben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése.

Az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el a bankszektortól a kormány – mondta a Bankszövetség elnökének a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton és Jelasity Radován megállapodott abban, hogy a Bankszövetség egy héten belül a kormány asztalára tesz egy intézkedési tervet ennek javításáról. Nagy Márton hozzátette: míg 2023 a szankciós infláció letörésének és egy számjegyűre csökkentésének az éve, addig 2024-ben a növekedést kell helyreállítani. A bankszövetség közölte: a készpénzmentesítés és a digitális átállás felgyorsítását, továbbá az extraprofitadó mielőbbi megszüntetését kérik a kormánytól.

A kormány minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növekedését. Erről a gazdaságfejlesztési miniszter beszélt, miután a Mol vezetőivel, köztük Ratatics Péterrel, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnökével, a Mol Fogyasztási Szolgáltatások ügyvezető igazgatójával tárgyalt. Nagy Márton azt közölte: a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt, de az üzemanyagok árváltozása hatással van a pénzromlás alakulására. A miniszter jelezte, hogy havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról.A Magyar Ásványolaj Szövetség azt közölte: mindent megtesz azért, hogy a piaci egyensúly ne sérüljön. A Mol azt jelezte: az iparágat sújtó jelentős terhek ellenére továbbra is eltökélt a versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

Néhány héten belül felülvizsgálja a napelemeknél a feltáplálási stratégiát az Energiaügyi Minisztérium – jelentette be a tárca közigazgatási államtitkára a Nemzetközi Gázkonferencián. Czepek Gábor azt mondta: a zárolás nagy részét feloldják, továbbá lehetőség mutatkozik a távhő árának újabb drasztikus csökkentésére az önkormányzatok és vállalkozások számára. A távhővel kapcsolatban elmondta: az újabb ármegállapítáa október elején várható, amelyben lehetőséget látnak egy újabb drasztikus csökkentésre az önkormányzatok és a vállalkozások számára.

Törökország jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást, ha az Egyesült Államok átadja Ankarának a régóta kért F-16-os vadászgépeket – nyilatkozta azerbajdzsáni látogatásáról visszatérőben a török elnök. Recep Tayyip Erdogan hozzátette: a téma a múlt heti New York-i, török-amerikai külügyminiszteri találkozón is szóba került. Ezen szabta Washington az F-16-osok átadásának feltételül a svéd NATO-csatlakozás török jóváhagyását.

Visszatérítendő kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a 4 visegrádi ország: Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia. Erről a cseh mezőgazdasági miniszter beszélt a visegrádi szakminiszterek dél-morvaországi találkozója után. Marek Vyborny elmondta: az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon. A kereskedők pedig akkor kapnák vissza a kauciót, amikor az általuk szállított ukrán gabona a balti vagy a lengyel kikötőkön keresztül elhagyja Európát. A V4-ek azonban leginkább azt szeretnék, ha az ukrán gabonaexport problémáját európai szinten kezelnék.

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A segítségnyújtás elmulasztását nem állapította meg a bíróság. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. 7 turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×