eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cable microphone on wooden rustic background. Copy space
Nyitókép: pashapixel/Getty Images

Ez Marokkó fekete napja - a nap hírei

Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Nincs magyar áldozata az éjszakai, marokkói földrengésnek. Közben már ezer fölé emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma - közölte a belügyminisztérium adataira hivatkozva a marokkói állami televízió. Hozzátették, hogy a 1037 halálos áldozat mellett jelenleg több mint 1200 sérültről tudnak. A Richter-skálán 7-es erősségű rengés középpontja az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt. A rengés hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban. A földmozás Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezhető volt. A marrákesi regionális egészségügyi központ felhívta a lakosokat, hogy adjanak vért a sérültek számára. Novák Katalin köztársasági elnök részvétét nyilvánította a marokkói földrengés áldozatai miatt a királynak és az ország népének.

Az Egyesült Államok kormánya azon dolgozik, hogy gondoskodjon Marokkóban tartózkodó amerikai állampolgárok biztonságáról - közölte Joe Biden elnök a több mint ezer halálos áldozattal járó marokkói földrengésre reagálva. Az elnök egyben megrendülését hangoztatta, és jelezte: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy minden szükséges segítséget megadjon Marokkó számára. Antony Blinken külügyminiszter is segítséget ígért Marokkónak. Az amerikai szövetségi földtani intézet értékelése szerint az Atlasz-hegységben bekövetkezett 6,8-as erősségű földrengés 120 éve a legsúlyosabb volt a marokkói térségben.

Brüsszelben változásokat kell elérni, ehhez pedig Európában és Magyarországon is a jobboldali képviselőknek kell bizalmat kapniuk a jövő évi európai uniós választáson - hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs a Somogy vármegyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvényén a Dobozy-kúria előtt kijelentette: Brüsszelt foglyul ejtette a háborúpárti és korrupt elit, az elmúlt időszakban meghozott, elhibázott döntések nagyon komoly károkat okoznak Európának, amelynek versenyképessége egyre romlik.

Ungár Péter társelnököt választotta a jövő évi európai parlamenti választási listavezetőjének budapesti kongresszusán az LMP. A politikus a megválasztását követő beszédében higgadtságot és konkrét ügyek képviseletét ígérte a választóknak. Ungár Pétert a listán Schmuck Erzsébet társelnök követi, valamint Tetlák Örs, Kanász-Nagy Máté, Hohn Krisztina, Kendernay János és Hanák Gábor.

Csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a szegedi Science Park további fejlesztését az Energiaügyi Minisztérium - jelentette be a tárca vezetője Szegeden. Lantos Csaba, a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén azt mondta, a magyar gazdaság és felsőoktatás versenyképességét csak akkor lehet erősíteni, ha minél szorosabban összekapcsolják a termelést a kutatás-fejlesztéssel és az oktatással, a kutatóhelyeket a vállalatokkal.

A szülőföldhöz és anyanyelvű kultúrához ragaszkodás fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János Temesváron az Új Ezredév Református Központban, a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén. A nemzetpolitikai államtitkár azzal bíztatta a tanulókat, hogy a szülőföld minden nemzedéknek meghálálja a hűséget. Potápi Árpád János felidézte, hogy 2010 óta a magyar kormány olyan intézményhálózatot hozott létre a Kárpát-medencében, amely 300 ezer gyermek számára teszi lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást.

Ősszel elkészülhet a víziszárnyas termelők és felvásárlók kockázatát megosztó szabályozási csomag – jelentette ki a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 24. Kiskunfélegyházi Libafesztiválon. Feldman Zsolt úgy vélte: ez nagyobb biztonságot jelent majd a gazdálkodóknak. Hozzátette: a madárinfluenza miatt összesen 1,3 millió víziszárnyast kellett levágni, ami jelentősen visszavetette az ágazatot. A kormány azonban 14 milliárd forintot fizetett ki telepfejlesztésekre és egy új állatjóléti támogatást bevezetett a gazdálkodók terheinek csökkentésére.

A külföldi akkumulátorgyárak helyett a magyar mezőgazdaságot támogatná a Mi Hazánk Mozgalom. A párt szerint erre annál is inkább szükség volna, mert az elmúlt 2 évben az évszázad aszálya pusztított a mezőgazdaságban. Emiatt az egekbe szökött a termelési anyagok ára, a felvásárlási áraké pedig a felére, harmadára zuhantak. A párt szerint az akkumulátorgyárakból nincs haszna a magyar embereknek, mert a befektető és a technológia is külföldi, az üzemekben külföldi vendégmunkások dolgoznak, a termékek külföldre kerülnek és a gyártásból származó profit is a külföldi céget gazdagítja.

Váratlanul az ukrán fővárosba érkezett a japán külügyminiszter, hogy kifejezze támogatását Kijevnek az Oroszország elleni harcban. Japán csatlakozott a Nyugathoz, amely támogatja Ukrajnát és szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Hajasi Josimasza találkozik ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával, akit tájékoztat az Ukrajna gazdasági újjáépítését elősegítő, az év végén vagy jövő év elején megrendezendő japán konferencia terveiről.

Összesen 400 riasztást kaptak robbanótestekkel kapcsolatban a tűzszerészek a nyáron. Ezek közül 100 esetben volt szükség azonnali intézkedésre - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede. Az idén több mint 2.400, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és mintegy 63 kilogrammnyi gyalogsági lőszert ártalmatlanítottak a tűzszerészek, amelyek össztömege meghaladta a 8,5 tonnát. A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett, 221 alkalommal.

Rekordközeli utasforgalom volt a MÁV-START balatoni járatain. Az előszezontól a főszezon végéig 2,3 millió menetjegyet váltottak. A déli partra 1,3 millióan utaztak, míg az északi partra 580 ezer menetjegyet adott el a vasúttársaság. A legsikeresebb helyjegyes járat a Záhonyból - Debrecenen, Szolnokon át - Fonyódra közlekedő Aranypart expressz volt, másodosztályon átlagosan 92 százalékos kihasználtságot mértek.

Sopronban rendezik majd a párizsi olimpia egyik női kosárlabda selejtezőtornáját, amelyen a magyar válogatott is érdekelt lesz. A nemzetközi szövetség döntése értelmében a kvalifikációs tornát. február 8. és 11. között rendezik majd Sopronban. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese azáltal vehet részt a selejtezőben, hogy júniusban negyedik lett Ljubljanában az Európa-bajnokságon.

Életének 85. évében elhunyt Tiboldi Mária Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő. Temetéséről később intézkednek. Tiboldi Mária a Színművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, majd később a Fővárosi Operettszínházban töltött évek után Berlinben, Salzburgban és Bécsben is játszott. 2021-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, emellett a Robert Stolz-aranyérem és a Kálmán Imre-emlékplakett tulajdonosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×