eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Innen igénylik a legtöbb szociális tűzifát - a nap hírei

Egyhangúlag megállapodtak az uniós tagországok az orosz olaj árplafonjáról, Magyarország mentesül az ársapka alól. Az Agrárminisztérium szerint folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag programban. Meghalt Hegedűs Zsuzsa szociológus, volt miniszterelnöki főtanácsadó. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Egyhangúlag megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról az Európai Unió tagországai, így a hordónkénti 60 dollárról szóló lépés már hétfőn életbe léphet. A G7 csoport tagországai is jóváhagyták az összeget. Az Európai Bizottság hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Oroszország figyelmeztette az uniós országokat, hogy az ársapka bevezetésével saját biztonságukat veszélyeztetik. Ukrajna üdvözölte a hírt, de túl magasnak tartja a megszabott összeget. Kijev 30 dollárt tartana célszerűnek.

Mentességet kapott Magyarország az olajársapka alkalmazása alól - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook bejegyzésében azt írta: az uniós tagországok elfogadták az orosz olajra kivetendő árplafont, pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak. Szijjártó Péter úgy vélte, az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat.

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag programban - közölte az Agrárminisztérium. 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget, amihez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. Emellett a kabinet országszerte hatósági árassá tette a tűzifát, hogy segítse a lakosságot a rezsicsökkentésben. A szociális tűzifa program 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett. A legtöbb igény eddig a Szabolcs- Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben gazdálkodó erdészethez érkezett.

A globális minimumadó bevezetését sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint meg kell adóztatni a külföldi tulajdonú nagyvállalatokat. Kanász-Nagy Máté szerint a fenntarthatatlan és drága orosz gázfüggőség helyett megújuló energiák használatára, azok támogatására van szükség. Jelezte, hogy az LMP TAO módosítási javaslatot fogalmazott meg, amely kétkulcsossá tenné a társasági adó rendszerét. Szerinte a többletbevételből lehetne biztosítani a zöld átállást és a fenntartható energiaellátást.

A gyermekeiket egyedül nevelőknek nyújtott többlet támogatásra hívta fel a figyelmet Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár az egyszülős családoknak szervezett Mikulásünnepségen. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője elmondta, hogy Magyarországon csaknem félmillió olyan gyerek él, aki vagy csak az édesapjával vagy csak az édesanyjával nevelkedik, ez mintegy 300 ezer családot jelent.

Svédország kiadta Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt szakadár kurd szervezet egyik tagját. A férfi még 2015-ben kért menedékjogot Svédországban, miután Törökországban hat évi börtönbüntetésre ítélték. Svédország és Finnország májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, de Törökország kifogásolta a felvételüket arra hivatkozva, hogy menedéket adnak a terrorszervezetnek tartott PPK tagjainak. Stockholm és Helsinki tagadja, hogy fegyvereseknek adna menedéket, de megígérte, hogy együttműködik Törökországgal.

Nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvetőkkel bővíti védelmi rendszerét Észtország. Az amerikai HIMARS fegyverrendszerek a tervek szerint 2024-ben érkeznek az országba. A 200 millió dolláros megállapodás Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása. A fegyverek mellett a szükséges kiképzést is biztosítják Észtország számára.A többi balti állam, Lettország és Litvánia vagy már rendelkezik ilyen védelmi rendszerrel, vagy már folyamatban van annak beszerzése.

Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa és betlehem fényeit. A közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett hatvankét éves és huszonhat méter magas jegenyefenyő a 134 lakosú Rosello település környékéről származik. A fények energiatakarékos ledlámpák. A fenyőfa és a betlehem január 8-ig maradnak a Szent Péter téren. December 8-án nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában.

Meghalt Hegedűs Zsuzsa volt miniszterelnöki főtanácsadó - értesült a családhoz közel álló forrásból a távirati iroda. 77 éves korában, csaknem egy éve tartó betegség következtében hunyt el. Hegedűs Zsuzsa 1969-ben az ELTÉ-n szerzett bölcsészdiplomát, szociológiából doktorált Párizsban, ahova 1976-ban emigrált, 10 évig nem jöhetett Magyarországra. A szociológus 1969 és 1975 között a Pénzügykutatási Intézet tudományos munkatársa volt, miniszterelnöki megbízottként 2014 és 2022 között dolgozott. Hegedűs Zsuzsa 2009-től a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumi elnöke volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×