eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rendkívüli kamattámogatás a gazdáknak - a nap hírei

Rendkívüli kamattámogatással segíti a mezőgazdasági termelőket a kormány. Németországban 65 milliárd eurós tehercsökkentési program indul az energiaárak és az infláció emelkedése miatt. Boldoggá avatta I. János Pált a Szent Péter-bazilika előtt Ferenc pápa. Az InfoRádió vasárnapi hírei.

Rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási programról döntött a kormány. A súlyos aszályhelyzetre tekintettel a kabinet 3 százalékra csökkentette az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatszintet a kárt szenvedett gazdálkodók és a nehéz helyzetben lévő állattartók számára. Ez 14 százalékos állami kamattámogatás, ami a tervek szerint legkésőbb a december végéig megkötött új hitelek esetében nyújtható. A program egyéb feltételei változatlanok.

Havonta több milliárd forint adót spórolnak meg a dolgozó nyugdíjasok azzal, hogy nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük – jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András megismételte: a munkáltatók mentesülnek a 13 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó megfizetése alól. Szólt arról is, hogy az érintettek jövőre is számolhatnak a 13. havi nyugdíjjal.

Intézkedési tervet sürget az önkormányzatok számára a rezsi kigazdálkodásához az LMP. Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, az LMP országos elnökségének tagja azt kéri, hogy nyújtson a kormány azonnali és lehetőség szerint teljes kompenzációt a megemelkedett rezsiköltségekre. Tetlák Örs szerint a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tartja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit, vagy a hajléktalanellátást nyújtó intézményeket.

Szirénapróba lesz hétfőn 11 órától az ország több száz pontján a berendezések rendszeres ellenőrzésének részeként. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint minden hónap első hétfőjén ellenőrzik a szirénák állapotát, márciusban és szeptemberben hangos, a többi hónapban csökkentett módban szólalnak meg a berendezések. A veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében kell számítani a próbára.

Németországban 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására a szövetségi kormány. Olaf Scholz kancellár azt mondta: a munkaviszonyban állók után a nyugdíjasok és a diákok is kapnak 300 euró, valamint 200 euró egyszeri támogatást az energiaköltségekre. Bevezetnek egyebek mellett egy úgynevezett áramárféket is. Ez azt jelenti, hogy a háztartások és a kisvállalkozások az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.

Megújítaná az együttműködést a V4 csoportban és a lengyel-magyar kapcsolatokban a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki egy lengyel hetilapnak azt mondta: az ukrajnai háborúhoz való viszony megosztó volt, de a többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással volt a 4 tagállam egymás iránt, újból összeköti majd őket. Lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

Örömteli, békét hirdető egyházat szorgalmazott I. János Pál boldoggá avatásán Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a személyes sikert keresőkkel I. János Pál alázatos szolgálatát állította szembe. Az 1978-ban az egyházat 33 napig vezető pápát a Szent Péter téren avatta boldoggá Ferenc pápa. A Szent Péter-bazilika előtti szabadtéri oltárnál bemutatott boldoggá avatáson mintegy huszonötezren vettek részt.

Újabb szankcióhullámot szorgalmaz az ukrán elnök Oroszország ellen, emellett kéri az Európai Uniót, hogy sürgősen folyósítsa az Ukrajnának szánt segélyek következő körét. A Reuters információi szerint egyebek mellett ezekről egyeztetett Volodimir Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. Az ukrán elnök tájékoztatása szerint beszéltek az Oroszországgal szembeni szankciók nyolcadik csomagjáról, beleérve az orosz turistákat sújtó vízumkorlátozásokat.

Ukrán közlések szerint egy orosz támadás több ezer tonna gabonát semmisített meg az ország déli részén. A Mikolajiv megyei Ocsakiv város polgármester-helyettese elmondta, hogy még tart a romok eltakarítása. Egy független oknyomozó hírportál szerint az orosz csapatok a zaporizzsjai atomerőmű területéről lőnek rakéta-sorozatvetőkkel. Előzőleg az orosz védelmi minisztérium azt közölte: az ukrán csapatok ismét megkísérelték visszafoglalni a zaporizzsjai atomerőművet, de ezt meghiúsították.

A koronavírus újabb hulláma indult el Ukrajnában - közölte az országos tisztifőorvos. A múlt héten mintegy 9100 új eset volt, mostanra ez már 11 ezer 500-ra nőtt és a kórházban kezelésre szoruló fertőzöttek száma is emelkedett. Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter már augusztus elején felhívta a figyelmet az esetszámok növekedésére, bár akkor még úgy fogalmazott: a helyzet nem vészes.

Vízkorlátozást vezetnek be Belgium déli részén, huszonhárom vallon településen. Az intézkedés szerint csapvízzel egyebek mellett tilos az öntözés, a kerti medencék feltöltése és a kocsimosás. A vallon területeken augusztus folyamán minimális volt a csapadékmennyiség. A halászati tilalom eredetileg szeptember 4-ig érvényes intézkedéseinek hatályát szeptember 18-ig meghosszabbították.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×