eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Jön az új agrártámogatási rendszer - a nap hírei

A környezet- és klímavédelmi szempontból fontos területek megőrzését szolgálja az új agrártámogatási rendszer – közölte a szaktárca. Speciális, fixáras retúrjeggyel utazhattak a most hétvégére halasztott ünnepi programra az érdeklődők Minden jegy elkelt a magyar labdarúgó-válogatott utolsó hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésére.

Speciális, fixáras retúrjeggyel utazhattak a szombatra halasztott ünnepi programra és onnan haza az érdeklődők a hétvégén. A menettérti jegy ára a megtett távolságtól függetlenül, egységesen kétezer forint - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. Az ajánlat legfeljebb összesen négy főig, személyenként 800 forintért családokra, csoportokra kibővíthető. A lehetőség így a távolabbi országrészekben élők számára is jelentős kedvezménnyel teremt alkalmat egy budapesti kirándulásra, akár többnapos látogatásra. A menettérti jegyet a Budapestről vidékre történő visszautazáshoz még 28-án, vasárnap is fel lehet felhasználni a MÁV-Start, a GYSEV és a Volánbusz járatain. A menetjegy a vasúton másodosztályra szól.

Az új agrártámogatási rendszer ösztönzi a környezet- és klímavédelmi szempontból értékes területek megőrzését - közölte az Agrárminisztérium. A tárca a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika keretében a környezeti, klímavédelmi és biodiverzitás szempontjából értékes területeknél is elérhetővé teszi a mezőgazdasági területek után fizetendő alaptámogatást. A szaktárca felhívta a figyelmet arra, hogy a december 31-ig tartó időszakban az uniós szabályok alapján a területalapú támogatás csak a mezőgazdaságilag művelt területeken vehető igénybe, ahol úgynevezett minimum-követelményeket be kell tartani.

Már elfogadják a MÁV és a GYSEV, valamint a Volánbusz és más helyközi buszos szolgáltatók mindegyik járatán a szeptemberi dolgozói és tanulóbérleteket - közölte a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Vitézy Dávid a közösségi oldalán azt írta: a zavartalan tanévkezdet érdekében arra kérte a szolgáltatókat, hogy augusztus 27-étől fogadják el a szeptemberre érvényes havi és első félhavi bérleteket, így azok érvényessége 5 nappal hosszabb lesz.

Elkezdődött az első pár száz, leendő határvadász intenzív kiképzése és a tervek szerint szeptember végén szolgálatba is állhatnak. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en elmondta, hogy a kiképzésen a határőrizethez szükséges ismereteket tanulják meg, egyebek mellett a jogszabályokat, a fegyverhasználatot, a kényszerítő eszközök alkalmazását és az eljárásrendeket. Bakondi György elmondta, hogy összességében egy határvadász ezred jön létre megyénként több századdal, de a tiszti kar hivatásos rendőrökből áll majd. Hozzátette: egy olyan tartós határőrizeti rendszer kiépítése a cél most, ami a jelenlegi vezényléses rendszert megszünteti.

Schmuck Erzsébetet és Ungár Pétert választotta meg társelnököknek az LMP kongresszusa. A párt titkárának a korábbi pártigazgatót, Angyal Károly Tibort választották meg. Elnökségi tagként Szendefy Mária, Keresztes László Lóránt, Kreitler-Sas Máté és Tetlák Örs kapott bizalmat a kongresszustól. Az LMP tisztújító kongresszusa két évre adott megbízást számukra, így ez az elnökség fogja levezényelni a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokat.

Több mint 20 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra pénteken. Az ukrán-magyar határon 7671-en, a román-magyar szakaszon belépők közül pedig 12 415-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 299 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 61-en - köztük 20 gyermek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt letartóztattak több embert Horvátországban - közölte a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség. A letartóztatásokon kívül több horvát városban is folynak házkutatások és őrizetbe vételek. Horvát lapinformációk szerint a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben Damir Skugor, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója játszott főszerepet. A letartóztatottak több száz millió kunával károsították meg az INA-t, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon.

Gyilkossági kísérlettel vádolják annak a furgonnak a sofőrjét, amely péntek délután belehajtott egy Brüsszel központjában található kávézó teraszába - írta a La Libre belga napilap. Az incidensben három ember szenvedett könnyebb sérülést, kórházba senkit sem kellett szállítani. A jármű vezetője elmenekült a tett helyszínéről, de nem sokkal később a rendőrség Antwerpenben letartóztatta a török származású férfit, aki egy csomagszállító cég sofőrje.

Minden jegy elkelt a magyar labdarúgó-válogatott utolsó hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésére. A csapat szeptember 26-án az Európa-bajnok olasz együttest fogadja a Puskás Arénában. A magyar válogatott négy forduló után vezeti a csoportját a német, az olasz és az Eb-ezüstérmesként sereghajtó angol csapat előtt, azaz első helyért és ezáltal a négyes döntőbe jutásért küzd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×