eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Vége a vízügy országos műszaki irányító törzsének - a nap hírei

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek szeptember 5-től a mozdonyvezetők, ha a jövő héten sem lesz megegyezés. Kormányzati intézkedéseket sürget az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományának rendezéséért az Orvostechnikai Szövetség. Elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Sztrájkba kezdenek szeptember 5-től a mozdonyvezetők, ha a jövő hétfőn kezdődő tárgyalásokon nem sikerül megegyezni a vasúttársasággal. Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmonda: azért lehet munkabeszüntetés, mert az érdekképviselet szerint a MÁV nem teljesítette a márciusra meghirdetett sztrájk lemondásához kapcsolódó megállapodást, amely minden egyéb évközi kifizetésen túl egyszeri 300 ezer forintot jelentett a mozdonyvezetőknek. Ha nem születik egyezség, akkor szeptember 5-étől határozatlan időre leteszik a munkát a személy és árufuvarozásban dolgozó mozdonyvezetők.

Mihamarabbi kormányzati intézkedéseket sürget az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományának rendezése érdekében az Orvostechnikai Szövetség. Közleményükben azt írták: a Magyar Államkincstár által közzétett adatok szerint a kórházak és a négy orvosegyetem lejárt tartozásállománya összesen 35 milliárd forint. Az Orvostechnikai Szövetség szerint Magyarország gazdasági teljesítménye lehetővé tenné, az egészségügyi intézmények finanszírozási hiányosságai, valamint várható költségnövekedései pedig szükségessé is teszik a mihamarabbi adósságrendezést.

Több nagybefektető magyarországi beruházásának támogatásáról határozott a most megalakult Növekedési és Versenyképességi Kabinet. A gazdaságfejlesztési miniszter közleménye azt azonban nem tartalmazza, hogy milyen beruházásokról van szó. A testület áttekintette az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs részletszabályait, és részletesen megtárgyalta az energiaárak radikális emelkedésének társadalmi és gazdasági hatásait is, de részleteket ezekről se közöltek.

Júliusban 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a munkanélküliek száma 173 ezer fő volt. A munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal csökkent a tavaly május-júliusi három hónap átlagához képest. Az összes munkanélküli 18,5 százaléka a 15-24 éves korosztályból kerül ki. Eközben júliusban 4 millió 714 ezer volt a foglalkoztatottak száma. Második hónapja haladta meg a 4,7 milliót. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 6 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké 11 ezerrel csökkent.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása nyomán mérséklődött az aszály, csökkent az öntözési igény, ezért befejezi működését a vízügy országos műszaki irányító törzse. A vízügyi igazgatóságok saját hatáskörben folytatják a munkát – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az elmúlt években elkezdett öntözési fejlesztéseket folytatni kell, az agrárszektorban pedig tovább kell ösztönözni a felhasználók kezelésében lévő, az állami vízellátást és a termőföldeket összekötő vízrendszerek fejlesztését.

Elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése – közölte a köztársasági elnök, miután 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél. Novák Katalin a közmédiának azt mondta, hogy a találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. Ferenc pápa megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni.

Júliusban is nagyságrendekkel magasabbak voltak a villamos energia másnapi árai, mint tavaly ugyanebben az időszakban – derül ki a magyar energiahivatal adataiból. A legmagasabb, 456 eurós havi átlagárat Olaszországban regisztrálták, de Magyarország is az élmezőnyben volt: az ötödik legmagasabb volt az ár, 371 euróval. Befejeződött a Dunamenti Erőmű karbantartása, így az új kombinált ciklusú erőművek termelése 64 százalékkal nőtt. A megújulók átlagos órás termelése az előző hónap szintjén maradt.

Ukrajna déli részén lekapcsolódott a hálózatról az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű utolsó két működő reaktora, miután a közeli tüzek megrongálták a felsővezetékeket. Az egyik blokkot már visszakapcsolták. Azt nem tudni pontosan, mi okozta a lángokat, a helyi Moszkva-barát adminisztráció szerint az ukrán tüzérség a felelős. A katonai csapásokért Ukrajna és Oroszország továbbra is egymást okolja. Az ukrán állami atomenergetikai vállalat szerint az erőmű biztonsági rendszerei továbbra is rendben működnek. Az ukrán hatóságok Zaporizzsjában már kiürítési terven dolgoznak egy atomerőmű-baleset esetére.

Franciaországban vizsgálat indul a TotalEnergies energiavállalat ellen annak kiderítésére, hogy a cégnek volt-e szerepe orosz harci gépek üzemanyagellátásában. A Le Monde írt arról, hogy a Total harci repülőgépek üzemanyagának gyártásához szükséges sűrített gáz szállításában érintett az orosz Novatekkel közös vállalkozásában, és ezt az üzemanyagot az Ukrajnát támadó orosz harci repülők is felhasználhatták. A cég azzal reagált, hogy nem működtet az orosz haderőt kiszolgáló infrastruktúrát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×