eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szerződés fölött szállítanak gázt az oroszok - a nap hírei

A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak. Fertőző májgyulladás járványra figyelmeztette a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tiszti főorvos. Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország adósosztályzatát a Standard&Poor's. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Már érkezik a pluszban lekötött földgáz Oroszországból. A Gazprom péntek reggel kezdte meg a korábban leszerződött mennyiség feletti nyersanyag leszállítását - közölte a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár. Menczer Tamás a. Facebookon tájékoztatott, az első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések. A kormány korábban arról döntött, a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni.

Fertőző májgyulladás járványra figyelmeztette a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tiszti főorvos. A Népszava birtokába került körlevélben Müller Cecília arra kérte az intézmények orvosait, hogy tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről. Az év első hét hónapjában 346 fertőző Hepatitis A megbetegedés történt Magyarországon, miközben 2020-ban összesen 28 esetet regisztráltak, tavaly pedig 75-öt. A járványügyi hivatal szerint egy új vírustörzs megjelenése is szerepet játszhat a fertőzés terjedésében, a járvány főként Budapestet érinti, az összes eset több mint felét itt regisztráltak.

Hétfőtől több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45.600 forint elhelyezkedési juttatásban, ha állást talál a versenyszférában. Az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését. Kutnyánszky Zsolt hozzátette: az elhelyezkedési juttatásnak köszönhetően eddig több mint 19 ezer korábbi közfoglalkoztatott állt munkába az elsődleges munkaerőpiacon. Most a rendelkezésre álló félmilliárd forintos keretösszegből további 2200 fő elhelyezkedése támogatható.

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország adósosztályzatát a Standard&Poor's. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési kategóriás minősítését. A társaság a módosítást külső kockázatokkal, köztük az uniós források folyósításának esetleges csökkentésével, a beérkező földgázmennyiség potenciális visszaesésével indokolta, mivel ezek megterhelhetik a magyar gazdaság növekedési kilátásait és veszélyeztethetik a koronavírus-járvány utáni költségvetési konszolidációt. Emellett az emelkedő bér- és árinfláció, a kilengésekre hajlamos forintárfolyam, valamint a hitelköltségekre ható nyomás is szűkítheti a kormány mozgásterét.

Üzenetnek és példának nevezte minden nyugati és keleti népnek a Kurultajt az Országgyűlés elnöke Bugacon, a rendezvény megnyitóján. Kövér László úgy fogalmazott, hogy a Kurultaj hagyományőrző rendezvény nemcsak a hun, türk rokontudatú népek ünnepe, hanem egyben üzenet és példa is minden nyugati és keleti nép számára, amelyből mindenki bölcsességet és önbizalmat meríthet. A vasárnapig tartó VII. Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlést a Magyar Turán Szövetség szervezte.

Az önkormányzatok figyelmébe ajánlotta az Esély-kupon helyi szintű bevezetését Ujhelyi István. Az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerint a kupon bevezetése helyi szinten néhány száz vagy néhány ezer családnak könnyebbé tehetné a mindennapi megélhetést. Az Esély-kupon havi 20 ezer forintot jelentene egy elektronikus kártyára feltöltve. Az összeget az emberek kizárólag élelmiszerek és a napi megélhetéshez szükséges termékek, például gyógyszer vásárlására fordíthatnák.

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30 és 59 év közöttiek - derül ki a K&H legfrissebb felméréséből. A kereskedelmi bank negyedévente rendszeresen megjelenő reprezentatív felmérésében 2019 és 2020-ban a 65 év volt a leggyakrabban említett korhatár, 2021-ben és 2022-ben azonban már többen említették a 70 évet. Az ötvenes korosztály legnagyobb része 65 éves nyugdíjkorhatárra számít, a harmincasok és negyvenesek körében a 70 évet említették a leggyakrabban. A felmérésben résztvevők 27 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fog. Arányuk az előző években még csak 20 százalék körüli volt.

Kovács Benedek 200 méter háton, Milák Kristóf pedig új országos csúccsal 100 méter gyorson nyert ezütérmet a római úszó Európa-bajnokságon. A 24 Kovács Benedek 1:56,03 perces egyéni csúccsal csapott a célba a 200 méteres hátúszás fináléjában, míg a szám másik magyarja, Kós Hubert a nyolcadik lett. Milák Kristóf országos csúccsal nyert ezüstérmet 100 méter gyorson, ahol 47,47 másodperccel csapott célba, ezzel a szám másik magyar döntősének, az ötödik Németh Nándornak a rekordját adta át a múltnak. Ebben a versenyszámban a 17 éves román Popovici 46,86 másodperces világcsúccsal diadalmaskodott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×