INFORÁDIÓ
2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

napinfo

ukrajna

rezsi

Brüsszeli bólintás Magyarországnak - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A legkisebb vállalkozások benne maradnak a rezsicsökkentésben az év végéig. Továbbra is zavartalan a földgázszállítás Magyarország irányába – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Ukrajna és Moldova estében is az uniós tagjelölti státus megadását javasolja az Európai Tanácsnak a brüsszeli bizottság. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

A pénteken megjelent rendelet értelmében a működőképesség megőrzése érdekében augusztus elsejétől az idei év végéig, továbbra is rezsicsökkentett áron juthat áramhoz és gázhoz mintegy 100 ezer mikrovállalkozás. A lehetőség az energiát már jelenleg is az egyetemes szolgáltatás keretében, vagy egyetemes szolgáltatási áron vételezők számára biztosított. A villamosenergia esetében évi 4606 kWh, gázfogyasztásnál évi 1489 köbméter lesz a fogyasztási korlát.

Magyarország irányába továbbra is zavartalan a földgázszállítás - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Európa több országa felé az orosz földgázszállítások az elmúlt napokban több ütemben is csökkentek. Szijjártó Péter ugyanakkor kijelentette: Magyarországot ezek a mennyiségcsökkentések nem érintik, az Oroszországból importált földgáz mindenfajta fennakadás nélkül, menetrend és a megkötött szerződések szerint érkezik.

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 226 millió eurós, mintegy 90 milliárd forint összegű magyar programot. Az összeg a különböző ágazatokban működő kis- és középvállalkozások támogatására irányul az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben. Célja annak biztosítása, hogy a rászoruló vállalkozások továbbra is elegendő likviditáshoz jussanak.

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy adjon tagjelölti státust Ukrajnának, azzal a feltétellel, ha az ország számos fontos reformot végrehajt. Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnöke úgy értékelte, hogy Ukrajna egyértelműen bizonyította elkötelezettségét az európai uniós értékek iránt, az ország évek óta fokozatosan közeledik az unióhoz.

Az orosz gazdaság nem fog elszigetelődni, fejlődésében a magánvállalkozásokra fog támaszkodni - jelentette ki az orosz elnök pénteken, a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Vlagyimir Putyin beszédében a világgazdaság gondjaiért a Nyugatot tette felelőssé. Az Oroszország ellen bevezetett szankciókat őrültnek és meggondolatlannak nevezte.

Jövő januártól fog változni a kisadózó vállalkozók tételes adója, de a részletekről még nincs döntés – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely megerősítette, hogy meg fogják emelni a kata bevételi határát, havi másfél millió forintig lehet majd élni ezzel az adózási formával.

A központi és területi közigazgatásban nem tervez létszámleépítést a kormány – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely álhírnek nevezte, hogy elbocsátásokat készítenének elő a kormányablakokban dolgozóknál.

Az orvosi kamara nem fogadja el az orvosi béremelés menetének megváltoztatását, ragaszkodik az eredeti megállapodáshoz. A MOK azután adott ki erről közleményt, hogy – mint írják - Pintér Sándor miniszter munkaértekezletén komoly felvetésként hangzott el, hogy a béremelés harmadik lépcsőjét differenciáltan kapja meg az ágazat. Az orvosi kamara hangsúlyozza, hogy a miniszterelnökkel kötött bérmegállapodás értelmében minden orvost feltétel nélkül megillet az alapbéremelés.

Belgiumban újraindulhat a szalmonella-fertőzés miatt leállított csokoládégyár, feltételes engedéllyel. A Ferrero arloni üzeme három hónapos tesztidőszakra kezdheti meg a gyártást, rendkívül szigorú higiéniai felügyelet mellett. A termékek csak akkor kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, ha a vizsgálatok megfelelő eredményt mutatnak.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Schlecht Csaba

A Simicska Lajoshoz kötődő korábbi gazdasági cégbirodalom fontos emberét, országos sajtóorgánumok...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018