eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar Covid-segítség indul Kubába - a nap hírei

Beiktatták hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt, első hivatalos útja Varsóba vezet. Több mint másfél év után ismét lesz az Egyesült Államoknak magyarországi nagykövete. Három felújított állomást adtak át a 3-as metróvonal központi szakaszán, a teljes vonal jövő tavaszra készül el. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Ünnepélyes ceremónián beiktatták hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt. Az ünnepség a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét. Az államfő a Kossuth téren elmondott beszédében tíz pontba foglalta Magyarország számára az ukrajnai háború jelentését. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. Bejelentette, május 17-én Varsóba látogat. A 44 éves politikus Magyarország legfiatalabb és egyben első női köztársasági elnöke. Áder János második államfői mandátuma május 10-én járt le.

David Pressman nemzetközi emberjogi jogászt jelöli rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetnek Joe Biden amerikai elnök. Az Egyesült Államoknak David Cornstein 2020 szeptemberi távozása óta nincs budapesti nagykövete, csak ügyvivője. A 45 éves David Pressman a többi között volt Madeleine Albright néhai külügyminiszter tanácsadója, hazája nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában és tárgyalásvezető a nemzetközi békét fenyegető ügyekben, főként az európai, az orosz, a kelet-ázsiai, a csendes-óceáni és az afrikai területeken. Az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyminisztériumban. Korábban George Clooney és Amal Clooney alapítványánál ügyvezető igazgató volt.

Három felújított, akadálymentesített állomást adtak át a 3-as metróvonal központi szakaszán. A Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomások készültek el, így Kőbánya-Kispesttől már a Kálvin térig jár a metró a déli szakaszon. Karácsony Gergely főpolgármester az Európai Unió mellett köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért, hozzátéve: folytatni szeretné a párbeszédet a kormányzattal a következő metrófejlesztésekről. Karácsony Gergely köszönetet mondott az előző városvezetésnek is, amiért elindította a projektet. Tarlós István volt főpolgármester, miniszterelnöki megbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3-as metró Magyarország legnagyobb forgalmat lebonyolító viszonylata. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója kiemelte: a teljes 3-as metróvonalat 2023. március 15-én adják át a közönségnek.

A tó megkoszorúzásával és az évadnyitó verseny rajtjával, megnyitották Balatonfüreden a vitorlásszezont. Holczhauser András, a Magyar Vitorlásszövetség főtitkára elmondta: 87 éves hagyományra tekint vissza a balatonfüredi évadnyitó. A tavat a legrégebbi vitorlásról, az 1896-os Kishamisról koszorúzták meg. Az első vitorlásversenyre 224 hajó nevezett 24 hajóosztállyal. A négyhónapos balatoni szezonban 175 versenyt rendeznek, 6 nemzetközi versenynek ad helyet a tó.

Harmincezer antigén gyorstesztet és százhúsz egészségügyi eszközt küld a magyar kormány Kubába a következő napokban. A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a kormány Moldova, Észak-Macedónia, Montenegró, Szomália és a Fülöp-szigetek után Kubának nyújt segítséget, mert a karibi országban még mindig hatalmas kihívást jelent a koronavírus-járvány.

Hibának és a finn-orosz kapcsolatokra ártalmasnak nevezte Helsinki NATO-csatlakozási szándékát az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a finn államfővel folytatott telefonbeszélgetésen kiemelte: Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát. A beszélgetést kezdeményező Sauli Niinistö arról beszélt, hogy alapvetően átalakította Finnország biztonsági helyzetét az Ukrajna elleni orosz támadás. Helsinkiben akár már vasárnap bejelenthetik, hogy beadják a csatlakozási kérelmet, Svédország pedig várhatóan rövid időn belül követi majd a finnek példáját.

Oroszország leállította az áramexportot Finnországba, állítólagos kifizetetlen számlák miatt, A finn villamosenergia-hálózat üzemeltetője ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni. Finnország villamosáram-szükségletének 10 százalékát fedezte eddig Oroszországból.

A G7-országok soha nem fogják elismerni a Moszkva által erővel megváltoztatni akart határokat. A háromnapos németországi találkozót lezáró nyilatkozatban a külügyminiszterek azt is hangsúlyozták: folytatják Ukrajna megsegítését fegyverekkel és más hadi eszközökkel amíg szükséges. Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia felszólította Moszkvát, hogy oldja fel az ukrajnai gabonaexport blokádját.

Azonnali hatállyal leállította a búza exportját India. A hét vezető ipari országot tömörítő G7 csoport országainak agrárminiszterei bírálták a lépést, mert az szerintük csak tovább növeli a válságot. Az intézkedést azzal indokolta Új-Delhi, hogy a globális áremelkedés veszélyezteti India és a szomszédos országok élelmiszerbiztonságát. Kína után India a világ második legnagyobb búzatermesztője.

Hivatalosan is megválasztották az Osztrák Néppárt új vezetőjének Karl Nehammer osztrák kancellárt, a tömörülés eddigi ügyvezető elnökét a párt rendkívüli kongresszusán. A 49 éves politikust a jelen lévő küldöttek száz százaléka támogatta. Sebastian Kurz volt kancellár tavaly ősszel mondott le és véglegesen visszavonult a politikától a korrupciós vádak miatt. Az ellenzék Ausztriában ismételten új választásokat követel, arra hivatkozva, hogy szerintük az ÖVP elvesztette a választók bizalmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×