eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A húsvét is az ukrajnai harcokról szólt - a nap hírei

Mindenki elsőrendű felelősségének nevezte a békét Húsvétvasárnap Ferenc pápa. A dél-ukrajnai Mariupolban maradt ukrán erők tovább harcolnak, és elutasítják a megadásra vonatkozó orosz felszólítást. Ismét összecsaptak egymással a jeruzsálemi Templom-hegyen a palesztinok és az izraeli biztonsági erő

Mindenki elsőrendű felelősségének nevezte a békét Húsvétvasárnap Ferenc pápa. A katolikus egyházfő beszédében Ukrajnát helyezte az első helyre. Ferenc pápa két év pandémia után először hívők tízezrei előtt szólt a Szent Péter-bazilika lodzsájáról. Úgy fogalmazott: nehezen lehet elhinni, hogy az idei húsvét a háborúról szól. A katolikus egyházfő szokás szerint húsvéti beszédében felsorolta a világ háború és szenvedés sújtotta térségeit. Az első helyre Ukrajna került, melyet szavai szerint a kegyetlen és értelmetlen háború erőszaka és pusztítása ért el.

Egybetartozónak nevezte a húsvét hajnali történetben a félelmet és az örömöt a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Balog Zoltán a budapesti, Hold utcai református templomban tartott ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott: Húsvét üzenete az, hogy ami a feltámadás hajnalán történik, az nincs az ember hatalmában, de érte történik. Az ünnepi istentisztelet kereszteléssel kezdődött, és úrvacsoraosztással fejeződött be.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arra kérte híveit, hogy húsvét után ne zárkózzanak be, hanem örömmel kiáltsák a világba Krisztus feltámadását. Fabiny Tamás húsvétvasárnap, a Budavári Evangélikus Templomban tartott ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott, "Jézus jó hírével, a feltámadás vigasztaló szavával, odarohanhatunk az emberekhez, mert ők várják ezt a jó hírt.

A dél-ukrajnai Mariupolban maradt ukrán erők tovább harcolnak, és elutasítják a megadásra vonatkozó orosz felszólítást - jelentette ki vasárnap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. A város még nem esett el, annak egyes részeit továbbra is ukrán katonák ellenőrzik – tette hozzá. Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatták el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint. Mariupolban a helyzet embertelen - közölte egy videóüzenetben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának főigazgatója szerint több mint 100 civil áll az éhezés határán Mariupolban, ahol nincs víz és fűtés sem.

A hétvégén is érkeznek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság budapesti ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők. A Harmat utca 131. szám alatt található intézményben az ünnepek alatt is benyújthatják a menedékes státusz iránti kérelmüket a menekültek. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság unkatársai folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit, hogy a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássák el a segítséget kérőket. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, a 2022. április 17-ig 16 347 menedékes kérelmet regisztrált.

Ismét összecsaptak egymással a jeruzsálemi Templom-hegyen a palesztinok és az izraeli biztonsági erők. Többtucatnyi palesztin megsebesült. Előzőleg több száz palesztin kövekkel és vasrudakkal eltorlaszolta a szent helyek bejáratát. Emellett kövekkel dobáltak meg autóbuszokat, amelyeken zsidók utaztak. Pénteken a Templom-hegyen, az izraeli rendfenntartók több mint háromszáz palesztint vettek őrizetbe. Az izraeli-palesztin megállapodások szerint a Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatniuk, de tilos imádkozniuk és vallási szertartásokat végezniük ott.

Több mint ezer autósnál tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását egyhetes akciójukban a rendőrök a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az európai közlekedési hatóság által meghirdetett, április 4. és április 10. között tartott ellenőrzésben ezúttal a passzív biztonsági eszközök - a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak - szabályszerű használatát ellenőrizték. A gyermekbiztonsági rendszert hét esetben nem használták. Az ellenőrzött motorkerékpárosok közül mindenki használt bukósisakot.

Több rendőrségi feljelentéssel zárult a 14-es villamosvonal ellenőrzése. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében felidézte: a Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai partnerség keretében rendszeresen ellenőrzéseket tartanak a közösségi közlekedési eszközökön. Ezen a héten, kedden a 14-es villamost, a megállóhelyeket és a járat útvonalát ellenőrizték. Az intézkedésekre ezúttal nem a szerelvényen vagy a megállókban, hanem a járat útvonalán volt szükség.A rendőrök egy férfit garázdaságon tetten értek és elfogtak. Tulajdon elleni szabálysértés miatt egy, közterületi alkoholfogyasztás miatt két szabálysértési feljelentést tettek. Köztisztasági szabálysértés miatt két embert bírságoltak meg. Továbbá egy szabálytalan gyalogos és egy engedély nélküli árus is helyszíni bírságot kapott.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×