eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ők lehetnek a járvány utáni világ nyertesei - a nap hírei

103 ezerrel kevesebben dolgoztak a második negyedévben, mint egy évvel korábban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint versenyelőnyt jelent, ha a magyarországi vállalatok a beruházás mellett döntenek. Amerikai gyógyszert vett a koronavírusos betegek kezelésére az Európai Bizottság. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

103 ezerrel kevesebben dolgoztak a második negyedévben, mint egy évvel korábban. Az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. Az érintettek átlagosan 8 hónapig voltak állás nélkül.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint versenyelőnyt jelent, ha a magyarországi vállalatok a beruházás mellett döntenek ebben a nehéz helyzetben. Szijjártó Péter kiemelte, a beruházásokkal új piacokat is tudnak szerezni a cégek. Ennek megvalósításához a kormány minden lehetséges támogatást megad a magyar vállalkozásoknak.

Az első öt hónapban 5,6 százalékkal volt kisebb az építőipar teljesítménye, a csökkenés oka azonban nem a járvány - mondta az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László az InfoRádióban úgy vélte: a visszaesés mögött inkább az áll, hogy az uniós forrásokat már felhasználták, és jelenleg az új költségvetési ciklus kezdetét várják az építtetők.

A köztestületek teljes jogszabályi környezetének felülvizsgálatát sürgeti a számvevőszék. Az ÁSZ elemzésében azt írta: a 2013. és 2019. között ellenőrzött kilenc köztestületből hét nem szabályszerűen használta fel a kapott állami támogatásokat. A számvevők egyebek mellett az agrárgazdasági- valamint a kereskedelmi és iparkamara, és az orvosi- valamint a gyógyszerészi kamara működését vizsgálta.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt kéményellenőrzéseket most pótolják a szakemberek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A kéményseprők az ellátási területükhöz tartozó települések társasházaiba kötelezően mennek, ez a járvány miatt három hónapon át szünetelt.

Mintegy 30 ezer, súlyos állapotban levő koronavírusos beteg kezelésére elegendő mennyiségű gyógyszerre kötött szerződést az Európai Bizottság egy amerikai gyógyszergyárral. A brüsszeli testület szóvivője elmondta, hogy a gyógyszereket augusztustól kapják meg a tagállamok, egy elosztási mechanizmus alapján.

Magyarországon újabb 9 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel az aktív fertőzöttek száma 530-ra nőtt, újabb halálos áldozat továbbra sincs. A járvány kezdete óta 596-an haltak bele a betegségbe. Már több mint 660 ezer halálos áldozata van a koronavírus járványnak a világon. A legtöbb fertőzött és halálos áldozat továbbra is az Egyesült Államokban van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×