eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az idén 15 éves Müpa épülete Budapesten 2020. március 10-én. A 28 hónap alatt felépített komplexum, amelynek fejlesztője a Trigránit Zrt., a generálkivitelezője az Arcadom Építőipari Zrt. és tervezője a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház, de az épületben találhatók a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei is. Az épület elnyerte az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott „FIABCI Prix d’Excellence 2006” kitüntetést az úgynevezett „specialized” kategóriában, majd 2007-ben a FIABCI közönségdíját is.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Jelmezes alakok az egyik budai plázában

Farsangvasárnap - Karnevál a Müpában címmel mutatja be produkcióját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amely farsangi szokásokkal, virtuóz táncokkal, zenével és csaknem kétszáz fellépővel visz karneváli hangulatot a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe február 11-én – olvasható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közleményében.

A Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus által vezetett, Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese a Honvéd Férfikarral, a Virtus Dudazenekarral, a Vujicsics Együttessel, a Rézeleje Fanfárosokkal és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes gyerekcsoportjaival lép a Müpa színpadára - olvasható az előadás ismertetőjében.

"Régi és új, archaikus és kortárs egymásban tükröződik Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus és Zs. Vincze Zsuzsa társrendező-koreográfus nagyszabású munkájában: előadásuk bizonyítja, hogy a sok száz éves népszokások mit sem veszítettek erejükből" - írták.

Felidézték, hogy a karnevál, vagy ahogy elődeink nevezték, a farsangfarka, az egész szezon csúcspontja, a vidéken egymást érték a táncmulatságok.

Az előadás vasárnap 19 órakor látható a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Csütörtökön 16 óra 30 perckor a Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmobot szervez: az Allee Bevásárlóközpontban élőzene kíséretében busó- és egyéb jelmezbe bújt táncosok fogják felhívni a vásárlók figyelmét a vasárnapi előadásra, amelyből ízelítőt is láthatnak az érdeklődők.

A közlemény szerint az együttes ezúttal Konc király és Cibere vajda, vagyis a Farsangot és a Böjtöt megszemélyesítő két alak jelképes viadalára fűzi fel táncjátékát: a dőzsölés, a jólét, a bor mámora áll szemben az üres lábosokkal, a főtt krumplival és a cibere levessel. Farsang idején Konc király győz, így kezdődhet a mulatság.

A műsorban elhangzó Csokonai Vitéz Mihály, Heltai Gáspár, Apor Péter, vagy Jókai Mór idézetek mellett, eredeti népszokások szövegeivel, szilaj táncokkal, színes zenei világgal teremtenek karneváli hangulatot – írják a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×