eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gene Simmons,Tommy Thayer és Paul Stanley, a Kiss amerikai rockzenekar tagjai (b-j) az együttes búcsúturnéjának New York-i állomásán, a Madison Square Gardenben rendezett fellépésükön 2023. december 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Evan Agostini

Örökre elbúcsúzott a KISS... azaz mégsem

Befejeződött az 50 éves KISS zenekar The End of the Road (Az út vége) című búcsúturnéja. A New York-i Madison Square Gardenben adott utolsó állomáson azonban olyasmi is történt, amivel az együttes örökké fiatal maradhat.

Kevés olyan nagy hatású, ikonikussá vált zenekart lehetne mondani, mint az 1973-ban alakult amerikai hard rock együttes, a KISS. Pályafutásuk során 30 aranylemezt adtak ki, amellyel műfajokon átívelően a legtöbb aranylemezzel rendelkező amerikai zenekarnak számítanak - írja a HVG.

A lap azt írja, az idő elszállt a zenészek felett, ezt ők maguk is belátják, ezért egy hatalmas búcsúturnéval köszöntek el rajongóiktól (melynek magyar állomása is volt). A zárókoncertnek New York adott otthont, az együttes a Madison Square Gardenben lépett fel. Amikor végleg elhagyták a színpadot, valami különleges történt: a zenekar tagjainak hologramjai repültek a közönség felett, miközben a God Gave Rock ’n’ Roll számot játszották. Ezzel a KISS lett az első olyan amerikai banda, amelyik virtuális és digitális avatarrá vált.

Gene Simmons, a banda egyik alapítója szerint a technológiának hála így örökké fiatalok és ikonikusak maradhatnak. A másik alapító, Paul Stanley azt is hozzátette, a KISS most már halhatatlan lesz.

A digitális avatarokat George Lucas speciális effektusokkal foglalkozó vállalatával, az Industrial Light & Magickel (ILM) és a Pophouse Entertainment Grouppal együttműködve hozták létre, amelynek társalapítója Björn Ulvaeus az Abbából. A technológia 2021-ben debütált a londoni „Abba Voyage” show-val, ahol a svéd zenekar digitálisan létrehozott 3D-s változata játszik el egy előre felvett koncertet. Hogy az emberek hajlandók az ilyen „látszatelőadásokért” is fizetni, azt jól mutatja, hogy az Abba Voyage állítólag több mint 2,5 millió dollárt keres hetente.

Arról, hogy a KISS zenekarnak mi a célja a digitális avatarokkal, egyelőre nincs hír. A Pophouse vezérigazgatója, Per Sundin azt mondta a BBC-nek, hogy a digitális banda bármire használható a koncertektől a rockoperákon át a musicalekig, a KISS akár az örökkévalóságig aktív maradhat. A technológia lényege, hogy a zenészek valójában nincsenek a színpadon, így akár három különböző városban is koncertezhetnek ugyanazon az estén, három különböző kontinensen - fűzte hozzá.

A digitalizálás folyamatáról és a létrehozott avatarokról egy rövid werkfilmet is megosztott a zenekar:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×