eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója a Nemzeti Színház jövő évadát meghirdető sajtótájékoztatón egy fővárosi sétahajón 2017. május 9-én. A színház tizenegy bemutatót, köztük négy nagyszínpadi premiert tervez a 2017/2018-as szezonban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vidnyánszky Attila: amíg lesz magyar ember, a Bánk bán kérdései érvényesek maradnak

Vasárnap mutatta be a Nemzeti Színház a Bánk bánt Vidnyánszky Attila rendezésében. Katona József drámáját láthatja majd a közönség a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón is, amelyet szeptember 30. és október 23. között rendeznek Budapesten. A Nemzeti Színház főigazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a Bánk bánban feltett kérdések örökérvényűek, mindig velünk maradnak.

A Nemzeti Színház főigazgatója május végén jelentette be, hogy bár Katona József klasszikusa eddig is sikerrel futott, most megérett az újragondolásra, így egy újgenerációs Bánk bánt láthat a közönség szeptembertől a teátrumban.

A Nemzeti Színház élén a harmadik ciklusát megkezdő Vidnyánszky Attila azt mondta az InfoRádióban, hogy nagyon pozitív érzései vannak a mostani bemutatóval kapcsolatban. Hozzátette, hogy a színdarab folyamatosan alakul, még „csinosítják”, ugyanis van még mit rajta építeni, de nagyon büszke a színészekre. Teljesítményüket parádésnak nevezte, és kiemelte, hogy a szereplők közül az idősebb színművészek kivételével mindenki az ő tanítványa, ami különösen szívet melengető érzés számára. Mint fogalmazott, a közönség is nagyon jól fogadta a Bánk bán című darabot.

Vidnyánszky Attila nem első alkalommal állította színpadra a drámát, legutóbb 2017-ben láthatta a közönség a Nemzeti Színházban a főigazgató rendezésében. Úgy véli,

a Bánk bán a legjobban megírt magyar dráma, és kérdésfeltevéseit tekintve mindig aktuális lesz.

„Itt élünk Közép-Európában, Kelet és Nyugat közé szorultan, kisülési felületként. Keletről jőve, Nyugatra vágyva az ottani világ számunkra elfogadhatatlan dolgait erőltetik ránk, és a nagy kérdés: hogyan és meddig tudunk kompromisszumot kötni? Hol vannak a határok? Erről is szól ez a mű” – fejtegette.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bánk bánban remek figurák olyan remek szituációkban, játszható helyzetekben ismerhetők meg, mint a féltékenység, a gyilkosság, az irigység vagy az intrikák. Vidnyánszky Attila szerint Katona József drámája shakespeare-i mű. Úgy gondolja,

amíg lesz magyar ember és Magyarország Európa közepén, addig velünk maradnak azok a kérdések, amelyek megfogalmazódnak a Bánk bánban.

Szerinte ezek állandó, több és több ezer éves kérdések, amelyekre a válaszok „természetesen a ma megélt dolgainktól függően változnak, helyzeteinktől függően. Néha felerősödnek bizonyos részek, néha háttérbe szorulnak. Egy nagy mű az így működik.”

Vidnyánszky Attila meglátása szerint a mostani változat abban különbözik a 2002-estől vagy a 2017-estől, hogy erőteljesebb hangsúlyok vannak benne. Példaként a személyes vonalat és az emberi dimenziót hozta fel, melyek szerinte felerősödtek. Mint mondta, a 2017-es változatban a király kegyelmi gesztusa volt nagyon erős, „ebben van egy olyan vonal, hogy amíg mi tusakodunk, harcolunk egymással, addig lehet, hogy valakik a haszonélvezői ennek”.

A Nemzeti Színház főigazgatója a mű kapcsán megjegyezte, hogy az igazi nagy dolgok nem a köztünk lévő harcok eredményeként, hanem valahonnan kívülről jőve dőlnek el.

A Bánk bán mostani változata bekerül a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjába is.

Vidnyánszky Attila azt mondta, tíz év rendkívül szerény jelenlét után úgy döntöttek, hogy a Nemzeti Színház Showcase keretén belül a teátrum fontos előadásaiból másfél héten át játszanak darabokat – köztük a Bánk Bánt is – a színházi találkozón, amelyre egyébként külföldi ítészek és színházi szakemberek is érkeznek. A MITEM-en a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkcióját is láthatja majd a közönség.

A 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó részletes programjáról itt tájékozódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×