eur:
387.18
usd:
356.87
bux:
66216.11
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Ferenc pápa húsvéti gyertyát tartva érkezik az oltárhoz a nagyszombati virrasztás kezdetén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2018. március 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Fabio Frustaci

Nagyszombat - Tűz, víz, gyertya, feltámadás

Papíron csak másnap, de a nagyszombat (éjszakája) már a nagypéntek harmadnapja, mivel a feltámadás napjának előestéje szombaton van. Alább elmagyarázzuk.

Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja (vigília), ezen az estén, sötétedéskor már megkezdődik a húsvét ünneplése.

Jézus Krisztus nagypénteki kereszthalálának másnapja nagyszombat, a feltámadás húsvétvasárnap hajnalra következik be. Nagyszombaton tehát Jézus holtteste a Szent sírban, egy sziklába vájt helyen fekszik kenetekkel tartósítva, gyolcsba göngyölve.

A nagyszombati szertartás kezdő pillanata a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya és a víz megszentelése követi (ekkor kerülnek a tömjénszemek is a húsvéti gyertyába), a szertartás pedig hagyományosabb miseszertartássá alakul orgona- és énekszóval - a harangok Rómából visszatérnek a hagyomány szerint. Felhangzik a gloria és az alleluja is.

  • A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak.

Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt,

az esti feltámadási körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

Számos helyen a vasárnap reggeli ünnepi szentmise része a körmenet, így azt többen is láthatják az utcákon. Illetve az is eltérés lehet a hagyománytól, hogy már nem sötétben kezdődik a szombati szertartás, hanem korábban, jobban igazodva az emberek életritmusához a hosszú eseménnyel.

A néphagyományban szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát megőrizték, gyógyításra használták; tettek belőle a jószág ivóvizébe, szétszórták az istállóban, a házban és a földeken.

Nagyszombaton este fél 8-kor a pápa húsvéti virrasztást vezet Rómában a Szent Péter-bazilikában bazilikában, melyen ismét megszólalnak a bazilika harangjai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

A nyugati szövetségesek a háború eleje óta nem képesek megfelelően ellátni Ukrajnát a megígért mennyiségű fegyverrel, ez pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt a frontvonalakon – írja az orosz állami TASZSZ. Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×