eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ferenc pápa húsvéti gyertyát tartva érkezik az oltárhoz a nagyszombati virrasztás kezdetén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2018. március 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Fabio Frustaci

Nagyszombat - Tűz, víz, gyertya, feltámadás

Papíron csak másnap, de a nagyszombat (éjszakája) már a nagypéntek harmadnapja, mivel a feltámadás napjának előestéje szombaton van. Alább elmagyarázzuk.

Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja (vigília), ezen az estén, sötétedéskor már megkezdődik a húsvét ünneplése.

Jézus Krisztus nagypénteki kereszthalálának másnapja nagyszombat, a feltámadás húsvétvasárnap hajnalra következik be. Nagyszombaton tehát Jézus holtteste a Szent sírban, egy sziklába vájt helyen fekszik kenetekkel tartósítva, gyolcsba göngyölve.

A nagyszombati szertartás kezdő pillanata a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya és a víz megszentelése követi (ekkor kerülnek a tömjénszemek is a húsvéti gyertyába), a szertartás pedig hagyományosabb miseszertartássá alakul orgona- és énekszóval - a harangok Rómából visszatérnek a hagyomány szerint. Felhangzik a gloria és az alleluja is.

  • A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak.

Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt,

az esti feltámadási körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

Számos helyen a vasárnap reggeli ünnepi szentmise része a körmenet, így azt többen is láthatják az utcákon. Illetve az is eltérés lehet a hagyománytól, hogy már nem sötétben kezdődik a szombati szertartás, hanem korábban, jobban igazodva az emberek életritmusához a hosszú eseménnyel.

A néphagyományban szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát megőrizték, gyógyításra használták; tettek belőle a jószág ivóvizébe, szétszórták az istállóban, a házban és a földeken.

Nagyszombaton este fél 8-kor a pápa húsvéti virrasztást vezet Rómában a Szent Péter-bazilikában bazilikában, melyen ismét megszólalnak a bazilika harangjai.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×