eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
WARSAW, POLAND  MARCH 20: (SOUTH AFRICA AND POLAND OUT) Jan Nowicki attends Orly 2017 award gala on March 20, 2017 at Teatr Polski in Warsaw, Poland. Orly; an annual award from Polish Film Academy organized by the Independent Film foundation is awarded in 19 categories. (Photo by Maciej Gillert/Gallo Images Poland/Getty Images)
Nyitókép: Maciej Gillert/Gallo Images Poland/Getty Images

Meghalt Jan Nowicki

Nyolcvanhárom éves korában hunyt el a lengyel színész – közölte a lengyel sajtó. A neves művész Mészáros Márta több filmjének főszereplője és több évtizeden keresztül a magyar rendező élettársa volt.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerint a művész a közép-lengyelországi Krzewent községben, otthonában hunyt el szerdára virradóra.

Nowicki az egyik legismertebb lengyel színházi és filmszínésznek számított. 1958-1960-ban Lódzban, a filmművészeti akadémián tanult, majd a krakkói színművészeti főiskolán végzett 1964-ben. Ugyanabban az évben debütált a Teatr Stary híres krakkói színházban, ahol azután több mint harminc évig volt társulati tag, és számos alkalommal lépett színpadra Andrzej Wajda rendezéseiben. Együttműködött a Piwnica pod Baranami nevű, nagy hagyományú krakkói kabaréval is.

Csaknem kétszáz színházi és filmes alkotásban szerepelt, köztük Wojciech Hassnak Szanatórium a homokóra alatt (1973) című filmjében, a Krzysztof Zanussi rendezte Spirálban (1978), valamint Sylwester Checinski rendezésében, A hamiskártyások fejedelme (1982) című filmben, amelynek főszerepe rendkívüli népszerűséget hozott Nowickinek.

Mészáros Márta több filmjének társforgatókönyvírója volt, és szerepelt például

  • az Ők ketten (1977),
  • az Örökség (1980),
  • a Napló gyermekeimnek (1984),
  • a Napló apámnak, anyámnak (1990) és
  • A temetetlen halott (2004)

című filmjében.

A Napló gyermekeimnek előzetese:

Játszott számos más magyar, illetve magyar részvétellel forgatott koprodukciós filmben is.

Több lengyel állami és művészi díjban, elismerésben részesült, 2006-ban megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×