eur:
393.76
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Schmied Zoltán Spencer szerepében Henry Lewis, Jonathan Sayer és Henry Shields Ma este felnövünk című színdarabjának fotóspróbáján a Centrál Színházban 2022. március 3-án. Az előadást március 5-én mutatják be Kirsty Patrick Ward rendezésében.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Schmied Zoltán: a Balaton a színpadon is nagy kihívás

A Centrál Színház kisszínpadán debütál Bíró Bence "magyartenger" című kortárs családi drámája, Alföldi Róbert rendezésében. A darabban szereplő Schmied Zoltán az előadás mellett arról is beszélt, miként őrzi meg azt a kíváncsiságot, ami a pályája elején is jellemezte.

"Idén harmadik bemutatóm a "magyartenger", és egymás után sűrűn volt kettő, ezért fáradtnak érzem magam. A főpróbahét mindig megviseli a színészt, ugyanis ez a nézőkkel való találkozás előtti utolsó hét, és nagy koncentrációt igényel a felkészültségtől függetlenül. Ugyanakkor jó is, mert tud egy dologra koncentrálni, és összeszedi a darabról való tudását" – mondta az InfoRádióban Schmied Zoltán színművész.

A főpróbahét alatt a nap 24 órájában a színésszel van a szerepe, ami az "agyában mindig ott van". Schmied Zoltán elmondta: próbál ilyenkor elengedni, és átgondolni a szerepét a próba előtt, hogy ugyanott tartson, ahol előző nap abbahagyta.

A Magyar tenger próbáján Balsai Móni, Fehér Tibor, Rada Bálint, Földes Eszter, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Szécsi Bence, Papp János, Alföldi Róbert. Forrás: Facebook/ Centrál Színház.
A magyartenger próbáján Balsai Móni, Fehér Tibor, Rada Bálint, Földes Eszter, Pálfi Kata, Szécsi Bence, Schmied Zoltán, Papp János, Alföldi Róbert. Fotó: Facebook/ Centrál Színház.

A színész az elmúlt egy évvel szakmai szempontból elégedett. Szerinte a Covid után mindenki örült a munkának. Puskás Tamással, Ujj Mészáros Károllyal és Alföldi Róberttel három különböző darabon dolgozott, nyáron volt forgatása is. "Sokféle dolog történt velem és intenzíven, ami szakmailag is előnyös" – mondta.

Schmied Zoltánnak vannak olyan előadásai, amiket tíz éve játszik: ilyen A pletykafészek, a Függöny fel!, a Büszkeség és balítélet, de a Ma este megbukunk darabot is már 176-szor játszották. "Jó érzés, hogy ilyen sokáig érdekli a nézőket az előadás, de a színészek sokszor elfáradnak egy darabban és nehéz ugyanolyan elánnal játszani. Azonban a közönség szeretete mindig frissítően hat a darabra és a színész munkájára" – tette hozzá.

Mint mondta, sokat gondol a szakmai pályájának elejére, hogy a kíváncsisága megmaradjon, és tartsa a nyitottságot. Független színházban kezdte pályáját, ahol másfajta hozzáállás kellett. Eddigi különböző színházi időszakaiból mindig tud meríteni és beépíteni a mostani munkájába. Azt a közeget szereti a legjobban, ahol egymást segíteni lehet. Eddig ebből a szempontból szerencséje volt, a kollégáival nem hátráltatták egymás munkáját. Fontosnak tartja, ha nem is szakmailag, de önbizalomban adjanak egymásnak a nehezebb helyzetekben, ahogy vele is tették egy-egy nehezebb feladat előtt.

A teátrum kisszínpadán debütál Bíró Bence magyartenger című kortárs családi drámája, Alföldi Róbert rendezésében. Schmied Zoltán a bemutatót azért is tartja kihívásnak, mert Alföldi Róberttel eddig még nem dolgozott. Az újdonság, a kíváncsiság, az együttműködés, az egymásra hangolódás a színész és a rendező között jelenti itt a nagy feladatot. A kortárs darabot Bíró Bence dramaturg írta, ami szintén kihívás, hiszen "nincsenek prekoncepcióink ezzel a darabbal kapcsolatban, még soha nem mondta senki ezeket a szövegeket".

A Magyar tenger próbáján Ódor Kristóf, Papp János, Szécsi Bence, Balsai Móni, Rada Bálint. Forrás: Facebook/ Centrál Színház.
A magyartenger próbáján Ódor Kristóf, Papp János, Szécsi Bence, Balsai Móni, Rada Bálint.
Fotó: Facebook/ Centrál Színház.

Schmied Zoltán elárulta: a magyartenger darab jelenlegi problémákat taglal. A Balaton a magyar emberek életébe valahogy kapcsolódik a gyerekkor. A jelenlegi politikai, magánéleti problémák, pozitív élmények képződnek le a darabban egy családon keresztül. Ezek megfoghatók és közel állnak hozzánk, ezért is bíznak abban, hogy érdekli a nézőket.

Az Alföldi Róberttel való közös munkáról Schmied Zoltán azt mondta, félelem kevésbé, inkább izgalom volt benne, amikor elkezdték a próbákat. Megpróbált nyitottan hozzáállni a munkához, hogy hatással legyenek egymásra, és inspirálják egymást. A munka szempontjából volt benne megfelelés, de inkább erős kíváncsisággal és izgalommal dolgozott.

Szerinte a darabnak jó a szereposztása: tíz színész szerepel benne, és nagyon jó társulati munka zajlott. "Reméljük, ez látszódni fog, hogy ezt mi nagyon szeretjük és nagyon hiszünk ebben az előadásban. Szerintem ezt a néző is érezni fogja" – jegyezte meg Schmied Zoltán.

(Nyitóképen: Schmied Zoltán Spencer szerepében Henry Lewis, Jonathan Sayer és Henry Shields Ma este felnövünk című színdarabjának fotóspróbáján a Centrál Színházban 2022. március 3-án. Az előadást március 5-én mutatják be Kirsty Patrick Ward rendezésében.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×