INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

ken follett

katedrális

notre-dame

Beomlott kupola a párizsi Notre-Dame székesegyházban 2019. július 17-én. A 850 éves gótikus épületben április 15-én kitört tűzvészben leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tetőszerkezetben és a torony borításában levő ólom a tűzvészben megolvadt, a levegőben szálló ólompor miatt a székesegyház előtti tér lezárva marad. A francia parlament július 16-án elfogadta a megrongálódott épület felújításáról szóló törvényt, amely öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.

A katedrális írója egy katedrális helyreállítását segíti

Infostart / MTI

Egy bretagne-i gótikus katedrális helyreállítását támogatja Ken Follett brit író a párizsi Notre-Dame-székesegyház leégése inspirálta műve, a Notre-Dame című elbeszélése bevételéből.

Mivel a párizsi székesegyház újjáépítésére megvan a pénz, az író úgy döntött, hogy inkább a bretagne-i gótikus építészet pusztuló gyöngyszeme, a dol-de-bretagne-i Szent Sámson-székesegyház renoválására fordítja 2019-es rövid kötete teljes jogdíját - közölte a pénzt kezelő Fondation du Patrimoine örökségvédelmi alapítvány.

Az alapítvány rövidesen 148 ezer eurót (55 millió forint) utal át az önkormányzatnak az omladozó templom megmentésére.

Follett 1989-ben írt világhírű regénye egy 12. századi gótikus katedrális építéséről szól, egyik ihletője a Notre-Dame volt. A trilógia harmadik részének, A tűzoszlopnak egy jelenete a párizsi székesegyházban játszódik.

A katedrális című bestseller 71 éves walesi szerzője röviddel a párizsi Notre-Dame 2019. áprilisi leégése után rövid elbeszélésben írta le a székesegyház történetét, megtoldva érzéseivel, amelyek a katasztrófa után töltötték el őt. A könyvecske 113 ezer példányban kelt el szerte a világon.

A párizsi katedrális kevésbé ismert bretagne-i testvérének helyreállítását 2019-ben kezdték meg és várhatóan 2024-re fejezik be, a munkára 2,4 millió euró áll rendelkezésére. A templom teteje beázik, a márványbalusztrád töredezett, egyes falrészek cserére vagy megerősítésre szorulnak, festett üvegablakai közül - melyek a legrégebbiek Bretagne-ban - négy sürgős védelemre szorul.

Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/Stephane de Sakutin
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018