INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

trianon

kisfilm

opera

évforduló

megemlékezés

Filmetűdökkel hajt fejet a trianoni centenárium előtt az Opera – videó

Filmetűdökkel hajt fejet a trianoni centenárium előtt az Opera – videó

Infostart

A történelmi Magyarország területe kétharmadának, és a magyar nemzetiségű lakosság csaknem egyharmadának elszakításával járó tragikus döntés fájdalmát, az együvé tartozás érzését a Himnusz, a Szózat és a Boldogasszony anyánk kezdetű katolikus népének előadásával fejezték ki az Opera együttesei, míg a Magyar Nemzeti Balett szólistái Kodály Háry János zenekari szvitjének részletére mutattak be a koreográfiát.

A Magyar Állami Operaház nemzeti intézményként feladatának tekinti a megemlékezést a sorsfordító történelmi évfordulókról, eredeti tervei szerint az Eiffel Műhelyházban emlékműsorral, az Erkel Színházban pedig az István, a király bemutatójával készült volna a trianoni centenáriumra. A járványügyi intézkedésekre tekintettel, ezek kiváltására született a filmetűdök ötlete. Mivel a Magyar Állami Operaház művészei és munkatársai között is számos kollégát, illetve családját személyesen is érinti a trianoni döntés hatása, önkéntes alapon valósult meg – tájékoztatott közleményben az Opera.

A felvételek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és Zenekarának művészeivel, valamint az intézmény vezetőségének közreműködésével a zebegényi országzászló és hősi emlékmű festői környezetében készültek, ami 2000 óta számít trianoni emlékhelynek. Az elhangzott művek közül a Himnuszt szerző Erkel Ferenc, az Opera első főigazgatója és karmestere, a Szózatot komponáló Egressy Béni pedig több Erkel-opera, köztük a Bánk bán szövegírója is volt egyben, míg a Boldogasszony anyánk mint 18. századi régi magyar néphimnusz került a kiválasztott dalok közé.

Az Opera közreműködő művészei az alkalomra készített pólót viseltek, amelyen 100 egykori és 100 mai, az elcsatolt területekről származó magyar művész, valamint 20 aktív operaénekes neve szerepel. A pólók hátára minden résztvevő annak a külhoni magyar településnek a nevét tüntethette fel, amelyhez családja révén vagy személyesen leginkább kötődik.

Az Opera együttesei közül a Magyar Nemzeti Balettet a filmetűdökben egy házaspár, Felméry Lili magántáncos és Balázsi Gergő Ármin principál képviselte, akik Venekei Marianna az alkalomra készített koreográfiáját adták elő Szarvason, a történelmi Magyarország középpontját jelképező emlékműnél Kodály Háry János zenekari szvitjének Dal című tételére.

Nyitókép: Forrás: Opera, YouTube
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018