INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

rajk lászló

pannonhalma

bencés

pártállam

rákosi mátyás

várszegi asztrik

Mit keresett Rajk László Pannonhalmán? Most ki fog derülni

Mit keresett Rajk László Pannonhalmán? Most ki fog derülni

A Rákosi-érában a kommunista hatalom megtartásának egyik eszköze a katolikus egyház ellehetetlenítése, a megbélyegző "klerikális reakció" sulykolása volt. Erről az időszakról is szól a Nemzeti Levéltárban a közelmúltban bemutatott Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején című könyv II.-III. kötete. Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát beszélt az InfoRádióban a kiadványokról.

Kutatásokon alapuló könyvet jelentetett meg a bencés rend saját pártállami és közelmúltbeli működéséről.

"A téma a magyarországi bencések közelmúltjának kutatása: a közösség elemzése, az iskolák helyzetelemzése, ami magyar szellemtörténeti információkkal is szolgál" - fogalmazott az InfoRádióban Várszegi Asztrik püspök, volt pannonhalmi főapát.

Hogy miért nem sikerült "bedarálnia" az államnak a bencés iskolákat - például Pannonhalmán -, arról úgy vélekedett, a két világháború között a keresztény felekezetek jelentős iskolákkal rendelkeztek, az pedig egy hihetetlen rossz reklám lett volna a pártállamnak, hogy mindent feloszlat.

"Ezért egy sajátos utat járt: a katolikusoknál először mindent feloszlatott, az 1950-es megegyezésnek megfelelően négy szerzetesrendnek hagytak 2-2 iskolát. Diplomáciai reklámcélból hagyták meg, azért, hogy mutassák, Magyarországon vallásszabadság van" - mutatott rá Várszegi Asztrik.

Mint felidézte,

1949-ben Rajk László belügyminiszterként Pannonhalmára látogatott, amikor pedig elindult a Rajk-per, ezt a pillanatot is elővette a hatalom, hogy Rajk kvázi konspirált a bencésekkel.

Ez a történet is helyet kapott a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején című könyvben, amelyben sorra veszik a rendi vezetőket, de nem csak őket: azokat is, akik külföldre kényszerültek, illetve egyházmegyei szolgálatba, civil állásokba kellett állniuk.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Várszegi Asztrik: Bencések a pártállami diktatúrában - könyv
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018