INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 20. péntek
Friderika

színház

kaposvár

vidnyánszky attila

csiky gergely színház

interjú

Budapest, 2017. május 9. Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója a Nemzeti Színház jövő évadát meghirdető sajtótájékoztatón egy fővárosi sétahajón 2017. május 9-én. A színház tizenegy bemutatót, köztük négy nagyszínpadi premiert tervez a 2017/2018-as szezonban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Vígjátékot rendez Kaposváron Vidnyánszky Attila

Infostart

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese rendezi a megújulás időszakát élő Csiky Gergely Színház első bemutatóját.

Amikor felkérték Csiky Gergely: Buborékok című vígjátékának megrendezésére Kaposváron, Vidnyánszky Attila először meglepődött. A SONLINE által közölt interjúban a rendező elmondta: őt általában vaskos, klasszikus, nagy művek színpadra állítására kérik fel, ez volt az oka a csodálkozásnak.

Vidnyánszky arról is beszélt, hogy

régen rendezett vígjátékot, így várja hát az örömteli lubickolást a poénokban, a vidám helyzetekben, egy jó történetben, amely tele van örök emberi igazságokkal és mának szóló mondanivalóval.

Igazi színészdarab – jutalomjáték a szereplőknek.

Egy kulturális intézmény megújulása – és ma egy sor színházzal történik ez – az ország gazdagodását, fejlődését mutatja, ami nagy öröm és büszkeség. "Személyesen pedig felelősséget érzek, ugyanakkor várakozással teli szorongást is, de hasonló érzés tölt el bárhol, ha vendégként dolgozom" - mondta az októberi díszbemutató rendezője.

A Nemzeti Színház vezetését Vidnyánszky Attila művész-igazgatóként látja el. Kaposváron jelenleg mened­zser jellegű a vezetés. Melyik változatot tartja a rendező hatékonyabbnak - hangzott az egyik kérdés az interjúban.

"A művészigazgatónak menedzsernek is kell lennie, a menedzsernek pedig szükséges, hogy affinitása legyen a művészet iránt. A kaposvári felállás egyáltalán nem ördögtől való.

Az orosz színházi kultúrában ez az általános: kettéválik a művészeti irányítás és az ügyvezetőség. A kijevi színművészeti főiskolán, ahol én is végeztem, van vezetés-szervezés-marketing szak, ahol színházigazgatókat képeznek" - válaszolta Vidnyánszky Attila.

A rendező szerint a magyarországi színházakra is átültethető lenne ez a gyakorlat. Mint mondta: hosszú ideje éppen ellentétes folyamatokat látunk, pedig jó volna, ha a Kaposvári Egyetemen indulna színházvezetői képzés, szakirány.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018