eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ki a legnépszerűbb halott zenész?

Budapestre készül Elvis Presley egykori jobbkeze, barátja, mindenese, esküvői tanúja, turnémenedzsere; Joe Esposito, más néven Diamond Joe, aki januárban Elvis egykori kísérőzenekarával, a TCB Banddel érkezik Magyarországra, Las Vegasból adott exkluzív telefoninterjút az MTI-nek.

"Elvis januárban lenne 76 éves, és bár már 33 éve halott, elképesztő, mennyire népszerű. Talán még inkább, mint életében. Amerre járok a világban, azt tapasztalom, hogy egymást követő generációk fedezik fel a zenéjét" - mondta Joe Esposito.

A TCB Band 2011. január 25-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. Az Elvist 1969-től haláláig, 1977-ig kísérő zenészekkel együtt Joe Esposito, Presley egykori jobbkeze, turnémenedzsere is színpadra lép.

"A koncert során a számok között, három-négy alkalommal jövök majd ki a közönség elé, és történeteket, anekdotákat fogok mesélni arról, milyen volt sok-sok éven át együtt dolgozni Elvisszel, milyen közös dolgaink voltak" - fejtette ki a 72 éves Esposito, aki gyakran szerepel a TCB Band koncertjein.

Esposito felidézte, hogy 1959-ben Németországban, Bad Nauheimben találkozott először Elvisszel, mindketten az ottani amerikai bázison, Frankfurttól nem messze töltötték sorkatonai szolgálatukat.

"A bázis fotográfusa, aki jó barátom volt, Elvis minden lépését követte, hiszen egyenruhás dedikált képei óriási reklámot jelentettek az amerikai hadsereg számára. Egy hétvégén Elvis ott volt egy amerikai futballmeccsen, szükségük volt még egy játékosra és nekem szóltak. Persze, hogy igent mondtam. El kellett mennem a házához, ahol kijött az ajtóhoz, amikor megérkeztem, és bemutatkozott. Ezt mondta: +Hi, I'm Elvis Presley+, mintha nem tudtam volna magamtól is. Igazi gentlemanként viselkedett; kezet fogtunk, mosolygott. Azon a napon kezdődött a barátságunk" - emlékezett vissza Joe Esposito.

Esposito hamarosan mindenese, jobbkeze, turnémenedzsere lett Elvisnek, és idővel ő fogta össze a Király filmforgatási terveit és a beérkező forgatókönyveket is. Presley 1956 és 1969 között több mint harminc filmben szerepelt, színészként mégsem tartotta őt sokra a szakma.

"Nem értek egyet azzal a megközelítéssel, hogy Elvis megbukott mint filmszínész, mert soha nem kapott lehetőséget tehetsége kibontakoztatására. Pedig imádta a filmezést! Csaknem valamennyi mozija a dalairól és gyönyörű lányokról szól, és ha megnézi, színészként mindig rendben volt, különösen a King Creole-ban, amelyben Walter Matthau volt a partnere. A rendezőket kellene megkérdezni, miért ilyen pocsék filmekben játszatták" - mondta erről Esposito.

Elvis környezetében, memphisi otthonában, Gracelandben az 1950-es évek második felétől egészen haláláig mintegy tucatnyi testőr, intéző, szakács, egyéb alkalmazott és rokon volt jelen. Õket nevezte el a sajtó akkoriban Memphis Maffiának.

"Nem zavar a Memphis Maffia elnevezés, hiszen Chicagóból jöttem. A név onnan ered, hogy amikor először mentünk koncertezni Las Vegasba, a társaság elegáns limuzinokkal érkezett meg, és fekete öltönyben, napszemüvegben szálltunk ki. Elvis úgy nézett ki közöttünk, mint a Keresztapa. Bár sokan azt hiszik, én magam soha nem tartoztam Elvis testőrei közé. Az én dolgom az volt, hogy a turnéin minden rendben menjen, legyen repülőgép, megfelelő szállás, rendelkezésre álljanak az autók, mindenhová időben odaérjen" - árulta el Esposito.

Hangsúlyozta, hogy Elvis környezetéből többekkel ma is tartja a kapcsolatot, ugyanakkor nem tekinti barátjának azokat a testőröket - köztük Red Westet, Sonny Westet és Dave Heblert -, akik, miután Elvis két héttel halála előtt, 1977. augusztus 1-jén elbocsátotta őket, egy könyvet jelentettek meg Presleyről, amelyben kitálaltak róla.

Rengeteg történet kering Elvis pazarló életmódjáról, limuzinvásárlásairól az éjszaka közepén, tivornyákról a házában, gyógyszerfüggőségéről, fegyvergyűjtési szenvedélyéről.

"Hát igen, jó kis partik folytak nála, de nem mondanám, hogy ezek nagyon vadak lettek volna. Elvis nem ivott alkoholt, ugyanakkor rengeteg nő fordult meg a házában. Folyamatosan szólt a zene meg a tévé, focimeccseket vívtunk, volt, hogy egész mozikat béreltünk ki. Elvis olyan volt, mint egy nagy gyerek, ami talán amiatt volt, hogy kiskorában szegénység vette körül, aztán a hírnévvel elképzelhetetlenül sok pénz hullott az ölébe" - vélekedett Esposito.

A sztár egykori barátja az MTI kérdésére azt is felidézte, hogy Presley egy alkalommal halálos fenyegetést kapott. "Ez Las Vegasban történt, ahol Elvis 1969 és 1976 között nyaranta és karácsony környékén lépett fel szállodákban. Egy férfi felhívott, és azt mondta, valaki úton van Las Vegasba, hogy lelője Elvist a színpadon. A telefonáló ötvenezer dollárt követelt, hogy megmondja, ki akarja meggyilkolni Elvist. Azzal tette le, hogy hamarosan visszahív. Tárcsáztam Elvis ügyvédjét és az FBI-t is, akik kijöttek, az illető azonban nem hívott vissza, ezért úgy gondoltuk, blöff az egész. Aztán reggel, amikor átnéztem a postát a szállodában, az egyik borítékban találtam Elvisről egy képet, amelyen egy pisztolyt szegeznek a fejének. Nagyon bizarr és ijesztő volt, elmondtam a többieknek. Elvis nem akarta lemondani a koncertet, így aztán a fellépés alatt a mi embereink a nézőtérről pásztázták a közönséget. Ezt tettük a két következő show alatt is, de szerencsére semmi nem történt" - emlékezett Joe Esposito.Diamond Joe akkor is ott volt Presley házában, amikor 1977. augusztus 16-án a fürdőszobájában eszméletlenül találták az énekest. Az elhízott, gyógyszereken élő Elvist akkor már különféle betegségek gyötörték, zöldhályog, magas vérnyomás, vesekárosodás.

"Elvisnek Portlandben lett volna koncertje 17-én, és éppen a repülőgépet intéztem, amikor az emeletről menyasszonya, Ginger Alden felhívott, hogy Elvis a fürdőszobában fekszik. Felrohantam, a hátára fordítottam, majd kihívtam a mentőket. Charlie Hodge és én tettük be a mentőkocsiba, majd beültünk hátra. A kórházban harminc percet vártunk a folyosón, aztán kijött az orvos és azt mondta, Elvis meghalt" - idézte fel a történteket Esposito, aki szerint ha Elvis élne, ma, 76 évesen is színpadon lenne.

A Király egykori jobbkeze később a Bee Gees, John Denver és Michael Jackson turnémenedzsereként dolgozott, utóbbival a Bad lemez turnéja idején. Mint az MTI-nek elmondta, Jacko is óriási tehetség volt, de soha nem volt rá akkora hatással, mint Elvis. Diamond Joe feltűnt a Presleyről szóló, 1981-ben bemutatott Ez Elvis című dokumentumfilmben is.

Mint a telefoninterjúban hangsúlyozta, nem volt mindegy, ki kísérte Elvist a koncertjein, és ezek az emberek nagyon tudtak zenélni - "és tudnak még ma is, túl a hatvanon. Elvis valamennyi számát el tudták játszani, a teljes biztonságot jelentették számára". Õk kísérték Presleyt utolsó koncertjén is, amely 1977. június 26-án volt Indianapolisban, a Market Square Arenában.

A TCB Bandben a januári budapesti koncerten - amelyet a ShowTime Budapest szervez - James Burton játszik majd gitáron, Jerry Scheff basszusgitáron, Glenn D. Hardin zongorán, Ronnie Tutt pedig dobon. Elvis Presley élete során sohasem járt európai turnén, most azonban az öreg kontinensen is elhangzanak legnagyobb slágerei. A TCB Band január 14-16. között Bécsben lép fel, 19-én Oslóban, 21-én a németországi Kulmbachban, 23-án pedig a belgiumi Genkben. Budapest után 27-én Luzernben, 29-én pedig Milánóban adnak koncertet.

A turné énekese az ausztriai születésű Dennis Jale lesz. "Dennis remekül hozza Elvis dalait: nem akarja utánozni a Királyt, nem Elvis-imitátor, de nagyszerű hangja van, és élvezi, hogy ezeket a fantasztikus számokat énekelheti. Higgyék el, remek showt, szórakoztató műsort fognak látni" - ígérte Joe Esposito az MTI-nek adott exkluzív interjúban.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×