eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Beethoven V. szimfóniájától a Tévémaci szignáljáig

Fassang László orgonaművész Prunyi Ilona és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészekkel ad közös hangversenyt kedd este a Művészetek Palotájában. Az esten 19. és 20. századi zeneszerzők művei mellett improvizációk is elhangzanak, amelyek témáit a közönség választhatja ki.

A közönség is választhat, milyen dallam alapján játssza zenei improvizációit Fassang László orgonaművész és Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zongorista november 18-án, a Művészetek Palotája "Kilenc manuál" című hangversenyén. A koncert első felének komolyzenei programjában Prunyi Ilona zongoraművész közreműködik.

A "Kilenc manuál" cím utalás a kedd esti hangverseny két hangszerére, az orgonára és a zongorára, melyek egyik közös tulajdonsága az a billentyűsor - manuál -, amelyből összesen kilenc lesz látható-hallható a koncerten.

A koncert első felében 19. és 20. századi francia zeneszerzők: Camille Saint-Saëns, César Franck és Marcel Dupré orgonára és zongorára írt eredeti művei először szólalnak meg Magyarországon.

A koncert első felét Liszt Ferenc eredetileg két zongorára írt Rákóczi-indulójának orgona-zongora változata zárja, ami korábban csak egyszer, a Művészetek Palotája orgonaavató koncertjén volt hallható. Az átírat elkészítésében annak idején a Liszt-díjas Prunyi Ilona is közreműködött, aki most zongorán kíséri végig az orgonajátékot.

A második rész komolyzenei és dzsessz-improvizációk párbeszédének jegyében telik. Fassang László és Szakcsi Lakatos Béla is számukra kedves zenei témákat, köztük Johann Sebastian Bach c-moll passacalgliáját és Kozma József, Jonny Mercer és Jacques Prévert örökzöldjeit hozzák magukkal; ezekre mindkét művész saját stílusában készít improvizációkat.

A hangverseny végén a két művész a közönség által választott témákból -Beethoventől a Tévémaci szignáljáig - is választ egyet, amelyre ugyancsak variációkat adnak elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×