eur:
388.72
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A zsebmozitól a videómaszkig

Képmutogatók 2. - A látás kultúrtörténete címmel látható kiállítás a Mai Manó Házban Budapesten. Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora az InfoRádiónak elmondta, hogy a tárlat 300 évet fog át.

A kedden nyíló és január 4-ig látogatható kiállítás a szem és a látás törvényeivel, a fénytan megértését szolgáló eszközökkel, a camera obscurával, a vetítés "életrajzával", a legkülönfélébb mozgásimitációkkal, a térélmény képi imitációjával és a transzparens képek nyújtotta különleges hatásokkal foglalkozik. A tárlaton optikával kapcsolatos tárgyak mellett zsebmozi, kaleidoszkóp, praxinoszkóp és zootrop is megtekinthető. Összesen 110 tárgyat mutatnak be a Mai Manó Házban.

Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora az InfoRádiónak elmondta: a tárlat 300 évet fog át, hiszen van tárgy a XVIII. századból, míg a legújabb darab egy videómaszk.

Hozzátette: a kiállításon lehetőség nyílik a vizuális játékok kipróbálására. A gyerekeket egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép várja, melynek segítségével egy japán népmese két- és háromdimenziós univerzumában bolyonghatnak, míg a felnőttek kipróbálhatják a Laczkó Péter fényképész által épített zootropot és árnyékrajzoló gépet is.

A kiállításon a Magyar Fotográfiai Múzeum optikai különgyűjteményének anyaga mellett az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár optikával kapcsolatos tárgyai és más közgyűjtemények, magángyűjtők, kortárs alkotók e témába vágó tárgyai is fellelhetők.

A tárlat első részét 1998-ban a Magyar Fotográfiai Múzeumban rendezte meg Kolta Magdolna és Munkácsy Gyula; a tárlat második részével az azóta elhunyt Kolta Magdolnára emlékeznek a szervezők, és az általa írt Képmutogatók - A fotográfiai látás kultúrtörténete című könyv új, bővített kiadásban lát napvilágot decemberben.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×