eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csukás István: Bálint Ágnes meggyőződéssel hirdette, hogy a világ csodája ott van egy tócsában

"Csodaszép életem volt. Meseszép" - írta emlékirataiban Bálint Ágnes. Csukás István fiatal íróként ismerkedett meg az akkor már televíziós szerkesztőként dolgozó írónővel, azt mondja: a mai napig hálás szívvel gondol arra a derűre és szeretetre, amely Bálint Ágnesből sugárzott. A pénteken elhunyt írónőre a Kossuth-díjas írő, költő emlékezett.

Hogyan ismerkedett meg Bálint Ágnessel?

A nevét és műveit már ismertem, mielőtt személyesen találkoztunk volna. Nagyszerű gyermekkönyveket írt, szinte csodagyerek volt: nagyon korán megjelentek a meséi. Később a televízióhoz került, ő indította útjukra az első gyerekműsorokat, a szerkesztőséget pedig egyszerűen csak Futrinka utcának nevezte el. Én is bejártam oda, hála Istennek, vele hozott össze először a sors.

Az írónő sok tehetséget karolt fel...

Nem csak nagyszerű író, nagyszerű szerkesztő is volt. Õ volt az első közönség, ő hallgatta meg először az ötletet és olvasta el a forgatókönyveket, és mindig nevetve, bíztatva mondott véleményt róla. Nagyon melegszívű és kedélyes, vidám természetű volt.

Ez a színes, fantáziadús játékosság jellemezte őt a hétköznapokban is?

Igen, a Frakk, a macskák réme című mese főszereplőjét saját kutyájáról mintázta, és meggyőződéssel hirdette, hogy a világ csodája ott van egy tócsában. Nagyszerű, nagyszerű ember volt.

Bálint Ágnes meséi a mai gyerekekre is ugyanolyan hatással vannak, mint évtizedekkel ezelőtt. Mi lehet ennek az oka?


Az egyik, hogy tehetséges író volt, a másik pedig a világ-, a természetszeretet, amit a meséin keresztül igyekezett átadni a gyerekeknek. Világszemlélete derűvel és humorérzékkel töltötte el, és mindezt sikerült becsempésznie a műveibe.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×