eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Új vendégek és megszokott programok a Müpa 2009-es programjában

A Londoni Filharmonikus Zenekar újévi Haydn koncertjével veszi kezdetét a Művészetek Palotája 2009-es programsorozata. Az év során olyan neves művészek és együttesek lesznek az intézmény vendégei, mint a Philadelphia Zenekar, Cecilia Bartoli operaénekesnő vagy a brit Piccolo Theater.

Nemzetközi hírű szimfonikus zenekarok, a jazzélet és az operaműfaj kiválóságai, valamint közkedvelt világzenei fellépők látogatnak jövőre is a Művészetek Palotájába.

A Müpa 2009-es évada a Londoni Filharmonikus Zenekar és Kórus újévi hangversenyével kezdődik. Az együttest Fischer Ádám vezényli, a műsoron Haydn: A teremtés című oratóriuma szerepel.

Az osztrák zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából több koncert programján is kiemelt hangsúllyal szerepelnek jövőre Haydn művei, akinek az alkotásait olyan világhírű zenekarok is tolmácsolják, mint a brit Academy of St. Martin in the Fields vagy a Philadelphia Zenekar, melyet a Christoph Eschenbach vezényel.

Az intézmény 2009-ben is megrendezi hagyományos fesztiválját. A szimfonikus körkép keretében Magyarország 17 szimfonikus együttese mutat be egy-egy kortárs darabot. Az idei Csajkovszkij-maraton mintájára jövőre Dvorak műveiből állít össze sorozatot februárban Fischer Iván.

Júniusban ismét jelentkeznek a Budapesti Wagner-napok, ahol a Ring-ciklust kétszer hallgathatják meg az érdeklődők világsztárok tolmácsolásában és a program a Parsifal két bemutatójával is kiegészül.

A Művészetek Palotájában megszokott, félig szcenírozott operaelőadások között szerepel Rost Andrea és Marcelo Álcarez Puccini estje, Mozart: Figaro házassága és Purcell: A tündérkirálynő című műve, melynek Michael York brit színművész lesz a narrátora.

A tavasz kiemelkedő operacsemegéje lesz a világhírű mezzoszoprán, Cecilia Bartoli két fellépése, akit az Operaházzal közösen hívott Budapestre a Művészetek Palotája. A művésznő Händel Itáliában című új lemezét és a 19. században élt legendás szoprán, Maria Malibran előtt tisztelgő műsorát adja elő a magyar közönségnek.

A Fesztivál Színház az Örkény Színház előadásában, januárban mutatja be a brit Tiger Lilies együttes sokk-operáját, a Jógyerekek képeskönyvét Ascher Tamás rendezésében és Parti Nagy Lajos fordításában, de a színház csemegéi közt szerepel Goldoni: Nyaralás trilógiájának bemutatója a milánói Piccolo Teatro előadásában is, melyhez kapcsolódóan a 18. századi olasz komédiaíró írásai magyar fordításban is megjelennek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×