eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Na mi van? Kortárs tárlat a Műcsarnokban a Reneszánsz Év keretében

Kortárs képzőművészeti kiállítást rendez a Reneszánsz Év keretében a Műcsarnok "Na mi van?" címmel. Az intézet igazgatója, Petrányi Zsolt elmondta: a kérdést ők csak fölteszik, válaszolni a művészeknek kell.

"Na mi van?" címmel kortárs képzőművészeti körképet rendez a Reneszánsz Év keretében a Műcsarnok és 11 további galéria, valamint kiállítóterem. A nyár végéig tartó kiállítássorozatról és a Műcsarnokban látható tárlatról Petrányi Zsolt, az intézmény igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

Időről időre, úgy három-négy évente aktuálissá válik a magyar művészet áttekintése - mondta Petrányi Zsolt, hozzátéve: mostanában ráadásul egyre népszerűbbek a kortárs tárlatok. Ennek lehet jele szerinte, hogy a műkereskedelem a kortárs művészetek felé fordul, hogy nagy számban látogatják a Szépművészeti Múzeum időszaki tárlatait, és hogy a Múzeumok Éjszakáján egyre nagyobb tömegek jönnek el a Műcsarnokba is. Azaz: a közönség egyre könnyebben fogadja be a kortárs kultúrát. Ezért egy éve úgy gondoltuk - nyilatkozta az igazgató, - hogy a Reneszánsz Év keretében újragondoljuk a kortárs magyar művészetet.

Az eredmény az lett, hogy 21 művész illetve művészcsoport munkája látható a "Na mi van?" kérdést föltevő kiállításon. A művészeknek a formai izgalom és újszerűség követelményeinek kellett megfelelniük. Petrányi Zsolt elmondta: a kortárs magyar művészet generációtól függetlenül érdekes jelenségeket produkál. Példaként hozta fel, hogy növekszik a művészek társadalmi tudatossága, de erre mutató jelenségként sorolta az irónia és a szimbolizmus térnyerését is.

Petrányi Zsolt ugyanakkor figyelmeztetett: a "Na mi van?" kérdését ők csak fölteszik, válaszolni a művészeknek kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×