eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Négy nap Wagnerrel és A Nibelung gyűrűjével a Művészetek Palotájában

A harmadik Budapesti Wagner-napok alkalmából Richard Wagner A Nibelung gyűrűje tetralógiájának mind a négy operáját bemutatják június 19-e és 22-e között a Művészetek Palotájában. A monumentális előadásokat, egyedülálló módon, négy egymást követő napon tekinthetik meg az érdeklődők.

A maga idejében Richard Wagner reformernek, sőt, forradalmárnak számított: a korabeli operák hagyományait megtagadva kialakított egy új drámatípust, a zenedrámát. Ennek legnagyszerűbb megvalósulása A Nibelung gyűrűje című tetralógia négy operája - mondta az InfoRádiónak a Művészetek Palotája komolyzenei szerkesztője.

A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya összefüggő története az ősi germán mondavilágban, a Nibelung-mondakörben gyökerezik, az egyes operák szövegét pedig maga Wagner írta - tette hozzá Fenyő Gábor.

Az első két operát tavaly mutatta be a Művészetek Palotája, míg a második kettőt idén állítják színpadra. Ezek bemutatója után a négy művet egy sorozatban, négy egymás utáni napon is megtekinthetik az érdeklődők, úgy, ahogyan azt Richard Wagner megálmodta - magyarázta az intézmény komolyzenei szerkesztője.

Az előadások zenei vezetője Fischer Ádám, közreműködik az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar. Az énekeseket nemzetközi stábból válogatták, ám minden darabban lesznek magyar művészek is. A Nibelung gyűrűje-sorozatot Hartmut Schörghofer állítja színpadra - mondta Fenyő Gábor.

Az, hogy az operákat négy egymást követő napon adják elő, magyar különlegesség, és hatalmas megterhelést jelent mind a zenészek, mind az énekesek számára - jegyezte meg a Művészetek Palotája komolyzenei szerkesztője.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×