eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma

Megvannak a Filmszemle győztesei!

A 38. Magyar Filmszemle két fődíját Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor alkotása, a Konyec nyerte. A legjobb rendezőnek járó elismerést Szász János kapta a Csáth Géza írásainak alapján készült Ópiumért.

Idén az eddigi egy helyett két fődíjat osztott ki a zsűri: legjobb szerzői filmnek járó díjat Bollók Csaba: Iszka utazása című filmje kapta, míg a legjobb műfaji film Rohonyi Gábor alkotása, a Konyec lett.

A 38. Magyar Filmszemle legjobb rendezője díját a zsűri Szász Jánosnak ítélte az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely az értékelés szerint merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.

A szemle internetes közönségszavazását 6,3-as átlaggal szintén a Konyec nyerte, a második helyre az Ópium került (5,48), a harmadikat az S.O.S szerelem! (5,26) szerezte meg.

A legjobb operatőr elismerés szintén az Ópiumhoz kapcsolódik: ennek fényképezéséért ítélték Máthé Tibornak.

A zsűri döntése szerint a legjobb forgatókönyv díját Elek Judit: A hét nyolcadik napján című műve nyerte el.

A legjobb női alakításért Kovácsa Katát díjazták a Kythera című filmben nyújtott teljesítményéért, míg a legjobb férfi alakításért járó elismerést Zsótér Sándor kapta a Töredék-béli játékáért.

A 2007-es filmszemle kisjáték- és kísérleti filmes zsűrijének döntése alapján ebben a kategóriában Nemes Jeles László Türelem című filmje volt a legjobb.

Az év legjobb dokumentumfilmje Kincses Réka: Balkán Bajnok című alkotása, a legjobb tudományos-ismeretterjesztő film pedig Kóthy Judit és Kocsis Judit műve, a Forró ősz a hidegháborúban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×