eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk

Két Rembrandt-kép a szenzációs árverésen

Ritkán kerül árverésre egy Rembrandt-kép, hát még kettő. A holland mester festményei közül mindössze kilenc szerepelt aukción az utóbbi húsz évben, csütörtökön azonban kettőre is lehet licitálni New Yorkban.

A Sotheby's árverésén szereplő egyik kép, a Fekete kalapos fiatal nő portréja, korábban Hermann Göring - a náci Németország második embere - összerabolt magángyűjteményének része volt, jogos tulajdonosaihoz 1947-ben került vissza. Később egy svájci gyűjtő vásárolta meg, most az ő örökösei adják el.

Amikor 1972-ben a szakértők először vizsgálták meg a festményt, hamisítványnak minősítették, ami nem csoda, ugyanis Rembrandt 1630-as években festett portréit nagyon nagy számban hamisítják.

Később azonban - miután a képet restaurátorok megtisztították - a fejlettebb vizsgálati módszerekkel eredetinek minősítették, most pedig 575-766 millió forintért remélik értékesíteni.

A másik kép, a Szent János apostol, Rembrandt késői vallásos alkotásai közé tartozik, ebben a kategóriában ez az egyetlen festmény, amely magánkézben van.

A mester 1661-ben készült műve a XX. század elején került az Egyesült Államokba, és azóta is ott van, jelenleg egy alapítvány tulajdonában.

A szervezet korábban 9,5 milliárd forintot szeretett volna kapni érte, ezen az áron azonban nem kelt el. Szakértők most 3,4-5 milliárd forint közötti áron kelhet el. A festményt egyébként szintén nemrégiben restaurálták.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×