eur:
395.37
usd:
365.96
bux:
73974.91
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Meghalt a poptörténet egyik legnagyobb hatású alakja

Nyolcvanhárom éves korában New York-ban meghalt Ahmet Ertegün legendás török származású amerikai lemezproducer, az Atlantic cég alapítója, aki felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a jazz, a soul és a rock értékeinek felkarolásában és kiadásában - közölte szóvivője.

Ahmet Ertegün október 29-én a Rolling Stones New York-i koncertjéről távozóban egy szerencsétlen esés következtében kómába esett, és többé nem tért magához.

Ahmet Ertegün - egy török diplomata fia - bátyjával, az 1989-ben elhunyt Nesuhival 1947-ben hozta létre a forgószelet utánzó emblémájáról is ismert Atlanticot, amely úttörő szerepet vitt az afro-amerikai zene terjesztésében.

Az 1950-es évektől a jazz olyan óriásait szerződtették, mint Charlie Mingus, John Coltrane és Ornette Coleman, majd ugyancsak az Atlantic jelentette meg Ray Charles első lemezeit. A nagy felfutást a következő évtized jelentette a cégnek, amikor a nagy déli soul-hullám emelte magasra Aretha Franklint, Otis Reddinget és Wilson Pickettet.

Hamarosan nyitottak a rock felé is, és a kaliforniai "acid-rock"-tól a progresszív műfajig a legjobbakat sikerült megnyerniük. Az Atlantic tudhatta magáénak többek között a Vanilla Fudge-ot, a Yest, rövid ideig a Rolling Stones-t, és mindenekelőtt a Led Zeppelint. A cég az 1980-as években hanyatlásnak indult, majd felvásárolta a Warner Brothers.

Ahmet Ertegün - ugyancsak fivérével - 1971-ben megalapította a New York Cosmos futballcsapatot, hogy az akkor az Egyesült Államokban még gyerekcipőben járó sportot népszerűsítsék. Az együttesben olyan, pályafutásuk delelőjén túljutott világklasszisok szerepeltek, mint Pelé, Franz Beckenbauer, Johan Neeskeens vagy Carlos Alberto Torres.

Ahmed Ertegünt szülőhazájában helyezik örök nyugalomra.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×