eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Elismerte a Nobel-díjas, hogy az SS-ben szolgált

Elismerte, hogy a Waffen-SS-ben szolgált a Nobel-díjas német író, Grünter Grass.

Az életművéért kitüntetett szerző egy német újságnak azt mondta, hogy 17 éves korában sorozták be egy harckocsizó alakulathoz és Drezdában szolgált.

Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy Grass katonaként szolgált a második világháborúban, megsebesült, majd amerikai fogságba került.

A háborús emlékeiről szóló könyvének szeptemberi kiadása elé időzített beismerésben azt mondta: éppen évtizedeken át tartó hallgatása volt az egyik oka annak, hogy megírta a kötetet.

"Végül ki kellett derülnie" - mondta az író.

Az SS Adolf Hitler náci vezető személyes testőrségeként szerveződött meg, később azonban egymilliós ütőképes elitalakulattá szerveződött, amely többek között a haláltáborok működését is felügyelte. A Waffen-SS a szervezet harcoló egysége volt.

Günter Grass azt mondta: abban az időben nem érzett szégyent amiatt, hogy az SS tagja lett, később azonban már "égette" ez a tudat.

"Számomra a Waffen-SS-ben semmi félelmetes nem volt. Olyan elitalakulatnak láttam, amelyet a legkeményebb helyekre vezényelnek, és amely - ahogy az emberek mondták - a legnagyobb veszteségeket szenvedte el" - tette hozzá az író.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×