INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Elismerte a Nobel-díjas, hogy az SS-ben szolgált

Infostart / InfoRádió
Elismerte, hogy a Waffen-SS-ben szolgált a Nobel-díjas német író, Grünter Grass.

Az életművéért kitüntetett szerző egy német újságnak azt mondta, hogy 17 éves korában sorozták be egy harckocsizó alakulathoz és Drezdában szolgált.

Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy Grass katonaként szolgált a második világháborúban, megsebesült, majd amerikai fogságba került.

A háborús emlékeiről szóló könyvének szeptemberi kiadása elé időzített beismerésben azt mondta: éppen évtizedeken át tartó hallgatása volt az egyik oka annak, hogy megírta a kötetet.

"Végül ki kellett derülnie" - mondta az író.

Az SS Adolf Hitler náci vezető személyes testőrségeként szerveződött meg, később azonban egymilliós ütőképes elitalakulattá szerveződött, amely többek között a haláltáborok működését is felügyelte. A Waffen-SS a szervezet harcoló egysége volt.

Günter Grass azt mondta: abban az időben nem érzett szégyent amiatt, hogy az SS tagja lett, később azonban már "égette" ez a tudat.

"Számomra a Waffen-SS-ben semmi félelmetes nem volt. Olyan elitalakulatnak láttam, amelyet a legkeményebb helyekre vezényelnek, és amely - ahogy az emberek mondták - a legnagyobb veszteségeket szenvedte el" - tette hozzá az író.

A címlapról ajánljuk