eur:
401.73
usd:
364.37
bux:
73353.06
2024. október 4. péntek Ferenc
THE HAGUE, NETHERLANDS - DECEMBER 13: Dutch Prime Minister Mark Rutte waits for Korean President at the Binnenhof on December 13, 2023 in The Hague, Netherlands. (Photo by Patrick van Katwijk/WireImage)
Nyitókép: Patrick van Katwijk / Getty Images

Az új NATO-főtitkár első útja rögtön Ukrajnába vezetett

Mark Rutte első hivatalos útján ígéretet tett, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete továbbra is támogatja Ukrajnát az oroszokkal vívott háborúban.

Mark Rutte elmondta, bízik benne, hogy együtt tud dolgozni a Novemberben megválasztandó új amerikai elnökkel - ez szerinte kulcsfontosságú Ukrajna nyugati támogatásának folytatásában. Miközben a NATO-főtitkár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, a légvédelmi szirénák kétszer is felbőgtek Kijevben - írja a 24.hu.

Volodimir Zelenszkij elmondta, a NATO-főtitkárral áttekintették Ukrajna "győzelmi tervét", mielőtt jövő héten Németországban újra ülésezne az Ukrajnát támogató, több mint 50 országból álló Ramstein-csoport, hogy összehangolják a háborúzáshoz nyújtandó katonai segélyeket.

Az ukrán elnök ismét hangsúlyozta, hogy országának több fegyverre van szüksége, köztük a régóta kért nagy hatótávolságú rakétákra.

Felszólította továbbá a nyugati országokat, hogy oldják fel a nagy hatótávolságú fegyverekre vonatkozó korlátozásokat. Ennek célja, hogy Kijev mélyen az orosz határokon belül hajthasson végre csapásokat. Mint írják, arra a kérdésre, hogy a közel-keleti háború befolyásolja-e az általa elképzelt győzelmi terv ütemezését, Volodimir Zelenszkij azzal válaszolt, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerint Irán rakétákat és drónokat szállított Oroszországnak Ukrajna elleni felhasználásra.

Mark Rutte a találkozón megerősítette, hogy a NATO változatlanul támogatja Ukrajnát, továbbá hangsúlyozta, hogy az ország "közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha".

Címlapról ajánljuk
Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés
Konstruktív szerep

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. Mindössze öt olyan politikus lesz, aki az előző ciklusban is szerepet vállalt. A DK a Fidesznek üzent, Vitézy Dávid frakciónevet választott, a Tisza Párt elnökét a Fidesz "köszöntötte", de frakcióvezetője, Ordas Eszter beszélt.

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×